Jij mijn stadshuis, ik jouw Spaanse villa

Logeren bij mensen thuis is persoonlijker en vaak goedkoper dan een hotel. En ideaal voor een lastminutevakantie. Airbnb is het bekendst, maar van huis ruilen kan ook – en kost niks.

Illustratie XF&M
Illustratie XF&M Illustratie XF&M

Onlangs nog logeerde psychologiestudent Kim Ribbink (24) met haar moeder drie nachten in het luxe gastenverblijf van een villa in Algoa, in de Portugese Algarve. Dubbeldikke boxsprings, compleet geoutilleerde keuken, zwembad. Kosten: 30 euro per nacht voor twee personen. Met de belofte zelf te soppen, ontliep ze de gebruikelijk schoonmaakkosten. Ribbink ontdekte Airbnb twee jaar geleden. Sindsdien huurde zij via de site dertien keer een kamer of appartement, verspreid over heel Europa.

Eén op de twintig Nederlanders boekt weleens een verblijf via Airbnb, volgens een recente peiling van marktonderzoeksbureau Multiscope. Dat is niet de enige site voor particuliere verhuur van huizen of kamers. Ook het Duitse Wimdu heeft een wereldwijd aanbod, en er zijn allerlei bemiddelaars in – lokale – vakantiehuisjes van particulieren, zoals Aanzee.com. Het kabinet wil laten onderzoeken hoe particuliere woningverhuur via onlineplatforms beter kan worden gereguleerd, werd deze week bekend. De regels daarover zijn nu voor alle betrokkenen vaak onduidelijk.

Ondernemer Ellen Bentlage (45) is lid van de site Huizenruil.com, die internationaal bemiddelt in particuliere woningruil. „Ik houd eigenlijk helemaal niet van vakantie”, zegt ze. „In zo’n huisjespark voel ik me een product dat vermaakt moet worden. Ik wil ergens wonen. Huizenruil komt daar het dichtst bij in de buurt.”

Het sociale aspect vindt ze leuk, de verrassende voorstellen die ze krijgt. Zo kwam er onlangs een ruilverzoek van een stel uit IJsland, daar wil ze zeker een keer op ingaan. Vorige zomer zat ze met haar man en drie schoolgaande kinderen twee weken in een jaren 30-huis in Londen. Gratis – want ja, ook dat telt mee. „Het is niet de reden om te ruilen, maar het maakt het wel extra aantrekkelijk.”

Aantrekkelijke deals

Huizenruil is nog lang niet zo populair als betaald logeren bij mensen thuis. Zo heeft Huizenruil.com, naar eigen zeggen de grootste speler in Nederland, ongeveer 2.200 Nederlandse leden die gemiddeld twee tot vijf keer per jaar swappen. Er zijn nog andere ruilsites, zoals Holidaylink.com, Intervac.nl en Homeforexchange.com, maar de populariteit van Airbnb en aanverwanten haalt huizenruil niet. Terwijl huizenruil gratis is, afgezien van het jaarlijkse lidmaatschap (variërend van 60 tot 130 euro per jaar).

Vroegen Airbnb-verhuurders aanvankelijk een bescheiden tegemoetkoming, de laatste paar jaar gaat het er commerciëler aan toe. Dat merkte Ribbink, die binnenkort met twee vriendinnen naar dancefestival Nachtdigital in Leipzig gaat en aansluitend een paar nachten in Berlijn wil logeren. Zo kort van tevoren kon ze niets betaalbaars meer vinden. Dan toch maar een hotelkamer voor 75 euro per nacht. „Voor die prijs kon je via Airbnb alleen nog maar ver buiten het centrum iets krijgen of een vies en lelijk appartement.”

Toch zijn er zeker nog aantrekkelijke deals te sluiten, vooral als je kiest voor iets minder populaire plekken of reist met een wat groter gezelschap. De prijs blijft gelijk ongeacht het aantal gasten. Onderhandelen wil ook nog wel eens een flinke korting opleveren, zeker bij een langer verblijf.

Voor wie specifieke wensen heeft, is een betaald adres makkelijker te regelen dan huizenruil. Bentlage ondervond dat toen ze in de meivakantie met haar gezin naar Wenen wilde. Dat mislukte. De schoolvakanties in Nederland en Oostenrijk matchten niet, en toen ze het bij oudere echtparen probeerde ving ze ook bot. Zeker vijftien verzoeken waagde ze eraan. Uiteindelijk regelde ze via Airbnb een appartement in een buitenwijk. Voor de kosten hoefde ze het niet te laten: 60 euro per nacht, iets meer dan een tientje per persoon.