Het Bachkoor is de kerk uitgezet

De Pieterskerk in Leiden wil af van een traditie: de jaarlijkse Matthäus Passion door het Bachkoor. Het koor stapt naar de rechter.

Foto Bachkoor

Het Bachkoor Holland spant een kort geding aan tegen de Pieterskerk in Leiden, omdat het de Matthäus Passion wil blijven zingen in die kerk, zoals het dat al dertig jaar doet. De directie van de Pieterskerk wil vanaf 2016 een nieuwe koers varen, en heeft voor de Matthäus onder meer het Nederlands Kamerkoor geëngageerd.

De uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden zijn een begrip, met het 42-koppige Bachkoor Holland en een toporkest samengesteld uit musici van het Concertgebouworkest. Minister-president Mark Rutte en Bachliefhebber Paul Witteman komen er ieder voorjaar voor naar Leiden.

Drie weken terug kondigde directeur-bestuurder Frieke Hurkmans van de Pieterskerk een nieuwe koers aan. In plaats van verhuurder van de kerk aan het Bachkoor wil zij in 2016 zelf organisator zijn van een Matthäus-week voor Pasen. Met een scholenprogramma, een meezing-Matthäus en een kindervariant.

Volgens Hurkmans zijn er met het Bachkoor in juni gesprekken gevoerd over de nieuwe koers, maar kwamen de partijen er toen zakelijk niet uit, waarna ze het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerkoor heeft gevraagd de leemte op te vullen.

Voor het Bachkoor Holland komt de koersverandering als donderslag bij heldere hemel. Volgens zakelijk directeur Laurent Paulussen zijn er in juni geen gesprekken gevoerd. De versie van het koor: in oktober hebben alle partijen om de tafel gezeten over verlenging en verbetering van de Leidse traditie voor de komende jaren, in verband met het aflopen van het vorige tienjarige contract. Volgens het koor is in 2014 een overeenkomst voor tien jaar met de Pieterskerk gesloten voor de tweejaarlijkse Matthäus-uitvoering en het Weihnachtsoratorium. Een huurcontract voor de kerk is ondertekend tot en met 2017.

Volgens Pieterskerkdirecteur Hurkmans bestaat er „geen contract tussen de Raad van Toezicht van de Pieterskerk en het bestuur van het Bachkoor. Er was een contract voor de Matthäus Passion in 2015, verder zijn er geen afspraken gemaakt.”

Het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerkoor zijn verheugd over de nieuwe samenwerking, aldus Roland Kieft, directeur van het Residentie Orkest. Het Nederlands Kamerkoor vertelt te zijn gevraagd nadat het Bachkoor en de Pieterskerk er niet uitkwamen.

Kostendekkend

De Pieterskerk in Leiden is niet de enige locatie waar het Bachkoor de Matthäus jaarlijks uitvoert, maar wel de meest prestigieuze en lucratieve. Zakelijk leider Paulussen: „Onze concerten samen dekken precies de kosten. Als we niet meer in de Pieterskerk optreden, wordt het een uitdaging onze financiering rond te krijgen.”

Het Bachkoor vertrouwt nu op de juridische procedure. „Wij zoeken geen ruzie en we willen graag blijven samenwerken.” De Pieterskerk verkoopt al wel kaarten, het Bachkoor nog niet.