Goedkope pillen doen sterfte borstkanker dalen

Twee relatief goedkope middelen kunnen de sterfte aan borstkanker verder omlaag brengen.

Overlevingskans stijgt
Overlevingskans stijgt

Tamoxifen, het middel dat veel vrouwen met borstkanker slikken, heeft wellicht zijn langste tijd gehad. In het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verschenen gisteren twee meta-analyses, waaruit blijkt dat zogeheten aromatase-remmers en bisfosfonaat effectiever zijn om de terugkeer van de kanker te verhinderen. Aromatase-remmers zijn relatief nieuwe middelen die soms al worden voorgeschreven aan oudere vrouwen met borstkanker. Bisfosfonaat is tot nu toe vooral bekend als middel dat botontkalking tegengaat.

De studies zijn uitgevoerd bij vrouwen bij wie na de overgang borstkanker is geconstateerd. Met een operatie kan de tumor in de borst bij hen meestal wel verwijderd worden, maar er is een kleine kans dat er al kleine uitzaaiingen zijn naar de rest van het lichaam.

Ongeveer tachtig procent van de borsttumoren is hormoongevoelig, wat betekent dat hun groei gestimuleerd wordt door de hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen. Daarom krijgen vrouwen met zulke tumoren een nabehandeling gericht tegen die hormonen. Tamoxifen blokkeert de oestrogeenreceptoren en verhindert zo de werking ervan. Aromatase-remmers belemmeren de aanmaak van oestrogeen.

Onder vrouwen die aromatase-remmers slikten, bleek het risico dat de borstkanker binnen vijf jaar terugkeerde met eenderde verminderd ten opzichte van tamoxifensliksters. Gemeten naar sterfte aan borstkanker na tien jaar was de risicoreductie 15 procent. De analyse was gebaseerd op een samenvoeging van negen afzonderlijke studies, met in totaal 30.000 deelneemsters.

De tweede meta-analyse naar het effect van bisfosfonaten was gebaseerd op 26 studies, met in totaal bijna 20.000 vrouwen. Borstkanker zaait zich vaak uit naar de botten. Het idee was dat bisfosfonaat de fysiologie van de botten zodanig zou kunnen veranderen, dat rondzwervende tumorcellen zich er niet meer zo makkelijk in kunnen nestelen. Het middel bleek inderdaad het risico op botkanker in de nasleep van borstkanker met 17 procent te kunnen verminderen.

Dat effect bleek nog sterker bij patiëntes die al in de overgang waren. Bij hen daalde het risico op botkanker met 28 procent en daarnaast bleek dat ook het tienjarig risico op de terugkeer van borstkanker met 18 procent verminderde.

Het mooie is, schrijven de onderzoekers in The Lancet, dat aromatase-remmers en bisfosfonaten, in combinatie gebruikt zouden kunnen worden. Niet alleen zou daarmee het risico op terugkeer van kanker nog verder beperkt kunnen worden, bisfosfonaat gaat ook een vervelende bijwerking van de aromatase-remmers tegen, namelijk broze botten door botontkalking.