Melkboeren in Frankrijk krijgen 4 cent extra

Franse melkproducenten krijgen 4 cent per liter meer voor hun melk om te voorkomen dat ze verlies lijden. Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens vrijdag op het ministerie van Landbouw in Parijs afgesproken. De verhoging van de minimumprijs geldt tot december. Protesterende veehouders hebben van maandag tot vrijdag op tal van plaatsen in Frankrijk, vooral in Normandië en rond Lille, Lyon en Clermont-Ferrand, met tractoren en autobanden wegen geblokkeerd. De veehouderij is in een diepe crisis mede door het wegvallen van de ooit gulle Europese steun aan boeren. Volgens de Franse veeboeren is er ook oneerlijke concurrentie uit andere Europese landen. Volgens de krant Le Monde verdient een Franse veeboer 3,70 euro aan een kilo rundvlees en kost de productie hem 4,50 euro.