Assad verleent amnestie aan deserteurs

Verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo.
Verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo. Foto Reuters / Abdalrhman Ismail

De Syrische president Assad belooft amnestie aan militairen die zijn weggelopen uit het Syrische regeringsleger. De algemene amnestie werd aangekondigd op de Syrische staatstelevisie, meldt persbureau AP.

Door het decreet ontlopen duizenden deserteurs hun straf als ze zich binnen twee maanden melden. Of er ook gebruik van wordt gemaakt, is niet bekend.

Het Syrische regime vecht al ruim vier jaar tegen een opstand van jihadisten, Koerden en pro-westerse rebellen. Veel mannen zijn het land ontvlucht, anderen proberen onder de dienstplicht uit te komen. Met het verlenen van amnestie doet de Syrische regering een poging om de leegloop onder de voorstanders van Assad tegen te gaan.

Sinds de opstand tegen Assad in maart 2011 begon, zijn er meer dan 220.000 mensen omgekomen.

Lees ook uit NRC: De toekomst heeft er sinds tijden niet zo slecht uitgezien voor Assad. In het noorden, oosten en zuiden is het Syrische regime in het defensief gedrongen. Voor het eerst wordt zijn machtsbasis aan de westkust bedreigd. Waarmee hebben Assad en zijn troepen te kampen?