Asielzoekersgezinnen spannen kort geding aan tegen COA

Een kamer in een asielzoekerscentrum.
Een kamer in een asielzoekerscentrum. Foto: ANP / Erik van ‘t Woud

Tientallen asielzoekers en hun kinderen spannen een kort geding aan tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), omdat zij niet gedwongen willen verhuizen uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Dat meldt hulporganisatie Defence for Children.

De organisatie staat de gezinnen bij en heeft een advocaat voor ze geregeld. De collectieve juridische procedure wordt aangespannen door uitgeprocedeerde gezinnen en gezinnen die nog in de procedure zitten, bestaande uit 59 volwassenen en 53 kinderen.

Schadelijk

De gezinnen moeten plaatsmaken voor nieuwkomers en zouden verspreid worden ondergebracht in andere locaties van het COA. Maar de verhuizing is te ingrijpend voor kinderen en schadelijk voor hun ontwikkeling, aldus Defence for Children:

“Er zijn alternatieven die niet zo ingrijpend zijn voor de levens van deze tientallen kinderen.”

Defence for Children trok eerder samen met onder meer Unicef en Vluchtelingenwerk aan de bel over zogeheten gezinslocaties, waar uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen worden opgevangen. Deze opvanglocaties zouden niet stroken met de minimumeisen van het VN-Kinderrechtenverdrag.

Het kort geding tegen het COA dient op 5 augustus voor de rechtbank Den Haag. De verhuizing van de gezinnen staat gepland in de week van 10 tot 14 augustus.

Lees ook: in NRC Handelsblad het interview met COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker: Niet ideaal, maar noodopvang in IJsselhallen is nodig