Aantrekken van sponsors probleem voor de FIFA

Geldschieters afwachtend door laat vertrek Blatter.

Jérome Valcke in Sint-Petersburg
Jérome Valcke in Sint-Petersburg Foto Dmitry Lovetsky/AP

In het Konstantin-paleis in Sint-Petersburg kon Jérome Valcke het gisteren niet ontkennen: negatieve publiciteit speelt de FIFA parten. „Het helpt niet om nieuwe sponsoren te vinden”, zei de secretaris-generaal. De wereldvoetbalbond praat met twee grote multinationals over een sponsordeal voor het WK 2018, maar Valcke betwijfelt of de partijen instappen nu voorzitter Sepp Blatter pas in februari aftreedt.

Valcke was in Sint-Petersburg voor een persconferentie over het WK 2018 in Rusland. Zaterdag wordt daar geloot voor de kwalificatiereeks, die na het EK van 2016 van start gaat.

De bekentenis van Blatters rechterhand kwam daags nadat ook Visa zich had geroerd in de discussie rond de FIFA. Net als Coca-Cola, een andere grote sponsor van de wereldvoetbalbond, roept de creditcardmaatschappij op tot een onafhankelijke commissie die de hervormingen bij de FIFA moet gaan leiden. Ofwel, tot een fatsoenlijke wijze van besturen.

„De wijze waarop wordt omgegaan met de schandalen is ontoereikend en getuigt van een gebrek aan ernst die nodig is om veranderingen door te voeren”, zei topman Charles Scharf bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Visa. Schandalen zoals het aannemen van steekpenningen bij het toewijzen van uitzend- en marketingrechten.

Niemand die van zijn teksten zal opkijken. Net zomin dat het verbazing wekt dat de FIFA moeite heeft om sponsors te binden voor het WK 2018. Want niet alleen de FIFA ligt onder vuur, ook gastland Rusland. Reden? Racisme.

Het gaat om een incident rond de Ghanese voetballer Emanuel Frimpong. De speler van FK OEFA toonde vorige week vrijdag in de uitwedstrijd tegen Spartak Moskou zijn middelvinger naar toeschouwers die hem racistisch zouden hebben bejegend. Hij werd twee duels geschorst.

Dat was niet zozeer wat hem verbaasde. Wel dat de Russische voetbalbond concludeerde dat zich geen tekenen van racisme hadden voorgedaan, terwijl op videobeelden duidelijk te horen is dat hij wordt uitgejouwd.

In de nasleep van het incident schaarde de Braziliaanse voetballer Hulk zich aan de zijde van Frimpong. Volgens de speler van Zenit St. Petersburg is discriminatie gemeengoed in het Russische voetbal. „In elk competitieduel heb je ermee te maken.”

Prompt werd enkele dagen later bekend dat Hulk zaterdag niet aanwezig is bij de WK-ceremonie. Met onder anderen Cristiano Ronaldo en Samuel Eto’o zou hij assisteren bij de loting, maar Hulk heeft zich teruggetrokken.

Of is hij gestraft door de Russische bond? Voorzitter Aleksej Sorokin van de WK-organisatie haastte zich vrijdag te zeggen dat Hulk ontbreekt om sportieve redenen. Hij speelt zondag een uitduel en zijn coach wil dat hij meereist met de ploeg. Opvallend is dat die wedstrijd eind juni al op de kalender stond, ver voordat bekend werd dat Hulk zou assisteren bij de loting.

Inzake Frimpong heeft de FIFA nu om opheldering gevraagd in Rusland. Mede met oog op het WK. „Het is aan de organisatie om ervoor te zorgen dat het een evenement is waar iedereen welkom en veilig is. Niet alleen de spelers”, aldus de FIFA in een statement.

Nobele woorden zijn het, van een organisatie die in elk geval één ding gemeen heeft met de Russische bond: beide zullen hun blazoen moeten zien op te poetsen.