Zomereditie #3: deze 5 boeken worden vandaag besproken in NRC Boeken

De ondermijning van de muziekindustrie, een tragische liefde van twee Sovjet-pubers en een biografie van Mohammed: een greep uit de boeken die vandaag worden besproken in de tweede Zomereditie van bijlage Boeken van NRC Handelsblad.

Stephen Witt: How Music Got Free

Dell Glover, werkend in de PolyGramfabriek, stopte overdag cd’s in hoesjes om ze ’s avonds online te zetten. Hij hielp zo een miljoenenindustrie om zeep. Zijn verhaal en dat van twee anderen staat centraal in een journalistiek jongensboek.
Door Bertram Mourits. Lees het artikel.

Jan van der Mast: Agneta

Opnieuw brengt deze schrijver een vergeten geschiedenis sprankelend tot leven. Dit keer richt hij zich op het dubbelleven van de Delftse ondernemer Van Marken, die er twee gezinnen op nahield.
Door Janet Luis. Lees het artikel. 

Aleksandr Skorobogatov: Portret van een onbekend meisje

De Wit-Russische schrijver Skorobogatov komt met een roman over de tragische eerste liefde van twee pubers in de Sovjet-Unie van de jaren zeventig. De sensatie van die eerste keer schrijft hij zinderend op.
Door Michel Krielaars. Lees het artikel.

Fareed Zakaria: In Defense of a Liberal Education

Terwijl in de Verenigde Staten en Europa studies steeds vaker praktisch nut moeten hebben, zijn die in Azië juist meer gericht op brede vorming. Veel beter, bepleit de Amerikaanse columnist Fareed Zakaria.
Door Maarten Huygen. Lees het artikel.

Marcel Hulspas: Mohammed en het ontstaan van de Islam

Marcel Hulspas plaatst de profeet Mohammed in zijn tijdsgewricht. Ook probeert hij zijn bedoelingen te duiden, door de Koran kritisch te lezen. Het levert een genuanceerd portret van een religiehervormer op.
Door Dirk Vlasblom. Lees het artikel.

En ook:
- Een groot interview met dichter, essayist en classicus Piet Gerbrandy. Hij kreeg de Jan Campert-prijs voor een bundel die nauwelijks besproken werd. “„Je mag blij zijn dat er een uitgever is die je wil uitgeven.”
- Korte recensies van nieuw werk van Bert Natter, Marion Pauw en Caroline de Gruyter.
- De column van Arjen Fortuin, dit keer over een boekje van Couperus. “‘Legenden’ is een ironisch overstatement voor deze verhalen, die voornamelijk bestaan uit anekdotes en kleine belevenissen – eigenlijk loopt Couperus door Nice als een Carmiggelt avant la lettre, zij het dat de smoezelige kroeg is verruild voor het theater.”