Zijn speldenprikjes waren vergeefs, maar Quintana houdt de moed erin

Slechts één renner krijgt geen ruimte van geletruidrager Chris Froome: Nairo Quintana. Plaatst hij een ultieme aanval? „Ik geloof nog in de Tourzege.”

Die ene hoofdbeweging van Nairo Quintana in de richting van geletruidrager Chris Froome, gisteren een paar kilometer onder de top van Col du Glandon. En vooral zijn brutale blik. ‘Gaan we nog wat doen’, leek hij de Brit te vragen. Iedereen mocht van Froome demarreren. Robert Gesink, Warren Barguil en nu zelfs Alberto Contador. Toch geen gevaar voor het geel. Daar gaat Vincenzo Nibali, en niemand die iets doet. Slechts één renner krijgt geen ruimte van Froome. Als wittetruidrager Quintana venijnig aanzet, rijdt Sky-meesterknecht Geraint Thomas het gaatje in no-time dicht.

Gaat de kleine Colombiaan de Tour in de laatste twee Alpenetappes nog spannend maken? Tot nu toe konden zijn speldenprikjes in de Pyreneeën, naar Mende en in de Alpen, Froome nooit verontrusten. Laat staan dat de nummer twee in het klassement iets kon goedmaken van zijn achterstand van 3.10 minuut op de gele trui. Maar de loodzware rit van vandaag met aankomst op La Toussuire en zeker de rit van morgen naar Alpe d’Huez lijken hem op het lijf geschreven. „Ik geloof nog steeds in een Tourzege”, sprak hij gisteren vol vertrouwen, na de door de Fransman Romain Bardet gewonnen achttiende etappe. „Ik voel me goed en mijn honger om te winnen is enorm.”

Grootspraak is de 25-jarige Quintana vreemd. Bescheiden, verlegen, introvert, zo wordt hij door intimi getypeerd. Maar de kopman van het Spaanse Movistar weet wel precies wat hij wil. „Over twee jaar kan ik de Tour winnen”, stelde hij in het blad Procycling na de tweede plaats achter Froome bij zijn debuut in 2013. In de aanloop naar de Tour siert zijn lachende gezicht de speciale mokken, die vader Luis thuis in zijn kruidenierswinkeltje in het Andes-dorpje Cómbita verkoopt. Met daarnaast zijn voorspelling dat de Tour van 2015 „een historische gebeurtenis voor de glorie van Colombia” zal worden.

Zoals vorig jaar, toen hij met de eindzege in de Giro zijn geboorteland op zijn kop zette. Voor het eerst won een Colombiaanse renner weer een grote wielerronde, sinds de legendarische klimmer Lucho Herrera in 1987 de beste was in de Vuelta. „Een historische prestatie voor de Colombiaanse sport”, twitterde president Santos, die uiteraard van de partij is als Quintana in zijn roze trui terugkeert voor een huldiging in zijn wielergekke geboortestreek. „Nairo zit voor altijd in de harten van 47 miljoen Colombianen”, aldus Santos.

De Girozege was een belangrijke stap in de gekende leerschool van zijn ploeg Movistar. Bij zijn verrassende tweede plaats in de Tour van een jaar eerder profiteerde Quintana nog van de schaduw naast zijn ervaren kopman Alejandro Valverde. In Italië moest hij voor het eerst op eigen kracht een resultaat zien te halen voor zichzelf en de ploeg. Op een vergelijkbare manier stoomde de Spaanse ploeg van manager Eusebio Unzue – onder de sponsornamen Reynolds, Banesto, Caisse d’Epargne en Movistar al 32 keer onafgebroken in de Tour – ooit Miguel Indurain klaar achter de oudere Pedro Delgado.

Binnen twee jaar getransformeerd tot kopman in de Tour, hoewel ook Valverde met een derde plaats op 4.09 van Froome niet ver weg is. Maar heel veel beter dan in 2013, toen Quintana vooral door zijn mindere tijdrit op 4.20 van Froome eindigde? In deze Tour begon hij met 11 tellen verlies in de tijdrit in Utrecht. Daarna verloor het vlieggewicht (58 kilo) liefst 1.28 in de wind naar Zeeland, weer 11 tellen op de Muur van Huy. Maar vooral de klap van 1.04 die Froome uitdeelde op de eerste aankomst bergop naar La Pierre-Saint-Martin kwam hard aan. De ene tel bergop in Mende kon er ook nog bij.

Samen met Valverde in de aanval? In de Tour van 2013 initieerden de twee toprenners van Movistar een vroege aanval in de Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Bigorre, die geletruidrager Froome toen bijna de kop kostte omdat hij geen ploeggenoten meer om zich heen had. Deze Tour lijkt Sky sterker dan twee jaar geleden, met Thomas, Nicholas Roche en gisteren voor het eerst ook Leopold König. En Quintana hield naar eigen zeggen bij zijn aanvalletje op de Glandon in omdat Valverde dreigde te lossen.

Rijden de twee behoudend om het podium in Parijs niet in gevaar te brengen, zoals Froome veronderstelde? Vanaf nu niet meer, counterde Quintana. „We gaan het spelletje op een andere manier spelen.” Toch een ultieme aanval?