VS doden hoofdcommandant Al-Qaeda

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter in een Chinook-helikopter tijdens zijn bezoek aan Bagdad.
De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter in een Chinook-helikopter tijdens zijn bezoek aan Bagdad. Foto: AP / Carolyn Kaster

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Oost-Afghanistan is een hoofdcommandant van Al-Qaeda om het leven gekomen. Dat meldt de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter vandaag tijdens een onaangekondigd bezoek aan Koerdisch Irak.

Het zou gaan om hoofdcommandant Abu Khalil Al-Sudani. Hij zou bij een luchtaanval op 11 juli om het leven zijn gekomen, met nog twee andere terroristen.

Volgens het Pentagon was Al-Sudani als hoofdcommandant verantwoordelijk voor de coördinatie van zelfmoordaanslagen. Daarnaast zou hij aanslagen hebben georganiseerd op Afghaanse, Pakistaanse en Amerikaanse militairen.

Volgens het Pentagon was Al-Sudani een vertrouweling van Al-Qaedaleider Ayman Al-Zawahiri. De gedode commandant zou zich ook bezig hebben gehouden met aanslagen op Amerikaans grondgebied.

Het is de tweede belangrijke terrorist in korte tijd die het Amerikaanse leger uitschakelt. Eerder deze week maakte het Pentagon bekend dat Muhsin Al-Fadli van de Khorasan-terreurgroep is omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval in Syrië.