Vandaag in de Tour: een korte rit, maar loodzwaar. Ruim 60 kilometer bergop

Pierre Rolland wint de elfde etappe in 2012, die eveneens aankwam in La Toussuire.
Pierre Rolland wint de elfde etappe in 2012, die eveneens aankwam in La Toussuire. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

Met ‘slechts’ 138 kilometer is de negentiende etappe een van de kortste van deze Tour. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook de zwaarste, met maar liefst drie beklimmingen van formaat. Bovendien ligt de aankomst voor het eerst sinds een week weer eens bovenóp een hoge col. Dat moet wel spektakel opleveren dus.

Bij elkaar opgesteld krijgt het peloton vandaag een dikke 61 kilometer aan stijgende wegen voorgeschoteld. Dat begint meteen al bij de start, wanneer de Col du Chaussy (1533 meter) moet worden beklommen. Halverwege de rit volgt dan de Col de la Croix de Fer, die ruim 2.000 meter hoog is.

Vergeleken daarbij is de Col du Mollard, die halverwege de afdaling van de Croix de Fer nog moet worden beklommen, slechts een heuveltje. Dat kan zeker niet gezegd worden van de weg naar La Toussuire, waar vandaag de aankomst ligt. Met 6,1 procent niet uitzonderlijk steil, maar met 18 kilometer wel de langste slotklim van de ronde.

Hoe verging het vorige keer?

Het is dit jaar voor de derde keer dat de Tour aankomt in het skioord La Toussuire. De laatste keer was drie jaar geleden en toen won de Fransman Pierre Rolland, na te zijn ontsnapt met 27 andere renners. Zes jaar kwam Michael Rasmussen als eerste over de streep in La Toussuire, waarmee hij de basis legde voor zijn overwinning in het bergklassement.

Wie maken er kans?

Met zo veel stijgende wegen kan het bijna niet anders dan dat de winnaar vandaag een goede klimmer is. Want in bergritten met een vlakke aankomst kun je met, flink aanklampen, een goede afdaling en een stevige sprint nog best een gooi naar de zege doen, maar op een slotklim zoals die naar La Toussuire wil dat niet.

Mogelijk komt de winnaar vandaag opnieuw uit een vroege ontsnapping. Renners zoals Rafal Majka, Thibaut Pinot en Joaquim Rodriguez maken dan een goede kans. Maar misschien willen de klassementsmannen ook wel weer eens meedoen om de etappezege. In dat geval zijn Chris Froome en Nairo Quintana de waarschijnlijkste kandidaten.