Cultuur

Uitgebluste ondernemers: maak een boswandeling

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een burn-outboswandeling

Wie: Wandelcoach Arjen Luijendijk

Burn-outcoach Arjen Luijendijk doet goede zaken. Begeleidde hij eerst voornamelijk overwerkte dertigers, kloppen nu ook twintigers bij hem aan voor hulp. Rugzak op, gympen aan en gáán. Luijendijk stapt de Kaapse Bossen bij Doorn stevig door. Doet hij een paar keer per maand met zijn cliënten: naast mensen met een burn-out ook ondernemers met behoefte aan een peptalk.

Hersenhelften

“Door te wandelen breng je je linker- en rechterhersenhelft met elkaar in contact”, zegt hij. “En daarmee krijg je toegang tot het creatieve deel.” Vaak héb je namelijk al een oplossing bedacht voor je probleem, legt hij uit, maar die wuif je vervolgens weer weg.

“Door te wandelen en erover te praten komt het weer boven.”

De paden op, de lanen in, met wandelcoach Arjen

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Hier naar links, gebaart hij, en verderop rechtsaf. “De ondernemers die ik begeleid, zijn hun business-energie kwijt.” Betekenis: ze weten niet meer waarom ze doen wat ze doen. Ze draaien veel te lange werkdagen, zijn gestrest, hebben het gevoel geen controle te hebben over hun agenda.

Talenten

Tijdens Luijendijks boswandeling is het de bedoeling dat ze zich weer gaan herinneren waaróm ze ooit zijn begonnen met dat bedrijf, met die baan.

“Dat wordt vaak emotioneel. Realiseren ze zich ineens dat ze veel liever postbode in Zweden willen worden. Bijvoorbeeld.”

Vervolgens wordt er gevisualiseerd. Met hun ogen dicht laat hij zijn cursisten voorstellen hoe het er dan wél uit moet zien. Daarna hebben ze het over hun talenten, en tot slot moeten ze een lijst opstellen van inspirerende personen. “Mensen uit hun omgeving die ze om advies kunnen vragen.” En voor wie daar behoefte aan heeft, is er een traject waarvoor ze zich bij Luijendijk kunnen aanmelden. Drie tot vier maanden begeleiding: 3500 euro.

En reeën

Luijendijk staat even stil. Kijkt om zich heen. Wijst dan in de verte. Met gedempte stem: “Daar lopen soms reeën. Mooi he?” En weer door.

“Het gaat erom dat mensen hun drive terugkrijgen. Dat ze zelfverzekerd worden en daardoor de goede werkkeuzes maken. Dan gaan ze doen wat ze écht leuk vinden.”

En zeggen ze die baan als registeraccountant op, zoals Luijendijk zelf, vijftien jaar geleden. Of hij het nog wel eens mist, zijn accountantsbestaan. Een schaterlach. Als kiespijn.