‘Twee zelfmoordaanslagen van IS kosten 81 Irakezen het leven’

Een begrafenis van Irakese soldaten in de zuidelijke stad Najaf. Zij zijn omgekomen in de Irakese provincie Anbar tijdens gevechten met Islamitische Staat
Een begrafenis van Irakese soldaten in de zuidelijke stad Najaf. Zij zijn omgekomen in de Irakese provincie Anbar tijdens gevechten met Islamitische Staat Foto EPA/ Khider Abbas

Tijdens gevechten tussen het Irakese leger en Islamitische Staat (IS) in de provincie Anbar hebben twee jihadisten zelfmoordaanslagen gepleegd waarbij 77 Irakese soldaten en 4 burgers omkwamen. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera op gezag van Irakese militairen.

Middels luchtaanvallen heeft het Irakese leger in de buurt van het meer van al-Tharthar zeker 47 jihadisten om het leven gebracht. In een persverklaring laat het Irakese ministerie van Defensie weten dat shi’itische milities (PMF) zich hebben gevoegd bij het Irakese leger. Zij hebben 15 leden van IS gedood en een zeventigtal bomen onschadelijk gemaakt.

Amerikaanse minister van Defensie op bliksembezoek in Irak

Gisteren bracht de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter een bliksembezoek aan de Irakese hoofdstad Bagdad. Hij sprak met de Irakese president Haider al-Abadi, leiders van belangrijke soennitische stammen in Anbar en generaals van het Amerikaanse leger over de strategie tegen IS.

Op dezelfde dag ontploften een aantal autobommen in de Irakese stad Falluja waarbij zeker 113 doden vielen aan de kant van het Irakese leger en shi’itische milities. Ook raakten 106 soldaten gewond. Carter maakte tijdens het bezoek bekend dat voor het eerst door de internationale coalitie getrainde Irakese troepen zijn ingezet in de aanval op IS-bolwerk Ramadi. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie is er sprake van “progressie, maar meer is nodig”.

Twee maanden geleden boekten IS een belangrijke overwinning in de provincie Anbar door de regionale hoofdstad Ramadi te veroveren. Sinds deze nederlaag voeren de Verenigde Staten de druk op in Irak om een zo breed mogelijke coalitie te vormen van zowel shi’itische als soennitische milities die tegen IS moeten strijden.

De gevechten vonden plaats in de buurt van het meer van al-Tharthar in de Irakese provincie Anbar