‘Turkse strijdkrachten zijn Syrië niet binnengevallen om IS te vernietigen’

De Turkse premier Ahmet Davutoglu bezoekt in het ziekenhuis van Sanliurfa een gewond slachtoffer van de bomaanslag in Suruc. De dader is een Turkse student met banden met de Islamitische Staat.
De Turkse premier Ahmet Davutoglu bezoekt in het ziekenhuis van Sanliurfa een gewond slachtoffer van de bomaanslag in Suruc. De dader is een Turkse student met banden met de Islamitische Staat. Foto EPA

Turkije heeft de militaire aanvallen op IS vanuit het Turkse grondgebied uitgevoerd. Het leger is Syrië niet binnengetrokken, zegt de Turkse premier Ahmet Davutoğlu in een verklaring. Afgelopen nacht bombardeerde Turkije stellingen van IS als wraak op de dood van een Turkse militair.

Drie Turkse F-16’s voerden om vier uur ‘s nachts luchtaanvallen uit op het Noordoost-Syrische dorpje Havar, vlakbij de Turkse grensplaats Kilis. Deze operatie staat bekend als ‘Yalçın Nane’, de naam van de gisteren omgekomen Turkse onderofficier. De Turkse straaljagers hebben deze bombardementen uitgevoerd vanuit het Turkse luchtruim.

Ook de Turkse president Recep Tayyib Erdogan heeft een verklaring afgegeven, hij zegt dat terroristische groepen hun wapens moeten neerleggen, anders zullen de “gevolgen hiervan ondervinden”. Volgens Erdogan moet Turkije “verschillende stappen” nemen vanwege de veranderingen in Noord-Syrië.

‘Coördinatie met de Verenigde Staten’

De militaire aanval volgt op de beschieting van jihadisten van IS die vanuit Syrië een Turkse grenspost nabij Kilis onder vuur namen. Daarbij kwam één soldaat om het leven en raakten twee anderen gewond. Ook werd een jihadist gedood. Afgelopen maandag kwamen bij een bomaanslag in de Turkse Suruc meer dan dertig mensen om het leven. De dader was een Turkse Syriëganger, zo melden internationale persbureau’s.

De Turkse premier Davutoğlu laat weten dat “concrete stappen” richting IS zullen plaatsvinden in coördinatie met de Verenigde Staten.

‘Gedeeltelijke no fly-zone’

Gisteravond werd bekend dat Turkije en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over het gebruik van de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik om aanvallen uit te voeren op IS. Al maanden probeerde de VS dit militaire vliegveld in Zuid-Turkije gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie. Volgens Davutoğlu staat het gebruik van Incirlik los van de militaire aanval op IS.

De Turkse krant Hurriyet meldt dat Turkije en de VS ook hebben afgesproken tot het instellen van een gedeeltelijke no-fly zone boven de Turks-Syrische grens. De afstand is 90 kilometer lang- van het Syrische dorpje Mare tot Cerablus - en 40 tot 50 kilometer diep. Deze veiligheidszone moet er voor zorgen dat jihaditische groepen als IS en Al-Nusra niet dit gebied betreden. Zowel Amerikaanse als Turkse straaljagers zullen zorg dragen voor de veiligheid “wanneer nodig” en “aanvallende of onderzoekende” vluchten uitvoeren, melden Turkse bronnen aan Hurriyet.

Turkije pakte 251 verdachten op

Naast de luchtaanvallen in Syrië is Turkije in eigen land een politie-actie gestart tegen militante groepen. Afgelopen nacht zijn meer dan vijfduizend Turkse agenten verspreid over dertien provincies, honderden panden binnengevallen waarbij 251 mensen zijn opgepakt. Bij deze grootschalige operatie zijn ook helikopters en militaire eenheden ingezet. Naast mogelijke IS-panden werden ook locaties binnengevallen die mogelijk worden gebruikt door Koerdische strijders gelieerd aan PKK.

Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een de aanval van eergisteren. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS.