Turkije opent de aanval op IS - acties in Syrië én eigen land

Een archieffoto van Amerikaanse legervliegtuigen op een Turkse luchtbasis. Gisteren kreeg de VS toestemming om Turkse basissen te gebruiken voor het bestrijden van IS.
Een archieffoto van Amerikaanse legervliegtuigen op een Turkse luchtbasis. Gisteren kreeg de VS toestemming om Turkse basissen te gebruiken voor het bestrijden van IS. Foto EPA / Valdrin Xhemaj

Turkije is vannacht een grootschalige operatie begonnen tegen Islamitische Staat (IS). Vliegtuigen van het Turkse leger hebben, net over de grens met Syrië, drie doelen van de terreurgroep gebombardeerd. Daarnaast deed de politie in Istanbul invallen in meer dan honderd verdachte panden, zo melden lokale media vanochtend.

De operatie komt een dag nadat jihadisten van IS vanuit Syrië een Turkse grenspost onder vuur namen. Daarbij kwam één soldaat om het leven. Twee dagen eerder kwamen er bij een bomaanslag in het Turkse stadje Suruç meer dan dertig mensen om het leven. De dader was een Turkse Syriëganger, zo meldde persbureau Reuters gisteren.

Niet lang na de aanval van gisteren stuurde Turkije al gevechtsvliegtuigen naar de luchtmachtbasis in Diyarbakir, vlak bij de grens met Syrië. Die toestellen hebben nu drie doelen beschoten. Het gaat om twee basiskampen van IS en een ontmoetingsplaats voor sympathisanten van de terreurgroep, zo meldt een bron aan persbureau AP.

Ook een operatie in eigen land

Naast de luchtaanvallen in Syrië is Turkije in eigen land een politie-actie gestart tegen militante groepen. Verspreid over dertien provincies is de Turkse politie vannacht in totaal bij meer dan honderd panden binnengevallen, omdat die mogelijk worden gebruikt door strijders van IS en Koerdische strijders. Daarbij zijn tot op heden 251 mensen bij opgepakt, aldus de Turkse premier Ahmet Davutoğlu.

De nieuwszenders CNN Türk en NTV melden echter dat de Turkse politie meer dan vijfduizend agenten heeft ingezet om de panden binnen te vallen. Ook werden helikopters en militaire eenheden ingezet. Naast mogelijke IS-panden werden ook locaties binnengevallen die mogelijk worden gebruikt door Koerdische strijders.

Turkije neemt ‘alle noodzakelijke maatregelen’

Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een derde aanval eergisteren. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS.

De Turkse premier Davutoğlu zei gisteren in een reactie op de recente aanvallen dat Turkije “alle noodzakelijke maatregelen [neemt] om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen in reactie op de aanvallen van de Islamitische Staat en Koerdische militanten”.

Vandaag voegde Davutoğlu daaraan toe geen enkel onderscheid te maken tussen IS en de Koerdische militanten.