In beeld

These feet are made for walking

Van Hiroshima tot Philadelphia: de ruim 40.000 deelnemers aan de 99ste editie van de vierdaagse wandeltocht in Nijmegen die vandaag eindigt, komen overal vandaan. Ze delen de vreugde en de ongemakken. Tijdens de derde etappe, donderdag, moesten een kleine achthonderd deelnemers afhaken tijdens de relatief zware Zevenheuvelentocht. In totaal zijn er zo'n 2400 deelnemers afgevallen de afgelopen dagen.
Erich Toppenberg (46 jaar) uit Curacao loopt voor de tiende keer mee. Sinds enkele jaren draagt hij de vlag van zijn land. Het helpt tegen het vocht in de vingers. "Daar heb ik nog wel eens last van tijdens het wandelen. ”
NRC/Hilbert Krane
Gijs Niesink (16 jaar) uit Twello loopt voor de tweede keer mee, samen met zijn vader. Het is behoorlijk zwaar, zegt hij. “Vooral mijn voetzolen doen erg zeer.” Zijn vader had gezegd dat hij van te voren wel moest trainen. “Maar ik was te druk met school. Ik ben op het nippertje over naar 5 gymnasium.”
NRC/Hilbert Krane
Herman Dubié is de oudste deelnemer: 92 jaar. De Amsterdammer heeft geen last van zijn voeten. Dit is de 18e keer dat hij meedoet. Vroeger liep hij de Vierdaagse met zijn vrouw, samen maakten ze lange wandelingen. "Zoals die ene keer op Terschelling, toen we 25 kilometer liepen. De volgende dag kon ze niet meer. Ze bleek kanker te hebben.” Ze is inmiddels overleden. Het geheim van een goede wandeling? "Goed eten en drinken.” Het geheim van een goed leven? "Neem het zoals het komt.”
NRC/Hilbert Krane
Hiroko Mori (52 jaar) uit Hiroshima loopt voor de zevende keer mee. De Japanse gaat elke dag in een ander tenue. Vandaag wandelt ze 40 kilometer als Minnie Mouse, gisteren droeg ze een kimono voor de "fun”. Veel pijn aan haar voeten heeft ze niet, ze is wel wat gewend. "Ik reis de hele wereld over om mee te doen aan lange wandeltochten.” Uit haar zak pakt ze een boekje met stempels, van tochten in Australië, Finland, Italië, België, Korea, Japan. En van de Vierdaagse in Nijmegen.
NRC/Hilbert Krane
Ilona Klinkendon (52 jaar) uit Barendrecht kwam vorig jaar als snelste vrouw binnen. Ze werd onthaald met champagne, bloemen en een spandoek. Haar goede vriendin Angela was er ook bij. Nu niet. "Ze heeft zelfmoord gepleegd.” Daarom is dit een Vierdaagse met "een lach en een traan”. Ilona loopt voor de dertiende keer mee. Elk jaar de 50 kilometer. "Gewoon op hardloopschoenen.” Elk weekend loopt ze mee met lange-afstandwandelingen door het land. "Weer of geen weer. We gaan er gewoon voor.”
NRC/Hilbert Krane
Janet ter Hogt (51 jaar) uit Eefde werkte jarenlang bij Jeugdzorg en kon nooit vrij krijgen tijdens de Vierdaagse. Toen ze haar baan verloor wist ze: dit jaar doe ik mee. Inmiddels heeft ze een nieuwe baan. "Tijdens het sollicitatiegesprek zei ik: ik kom graag werken maar ik wil écht de Vierdaagse lopen.” Met haar vriend heeft ze afgelopen jaar getraind. "We pakten de trein naar Olst en liepen dan terug.” De 40 kilometer van nu is "best pittig”. Maar ze zet door. "Je wilt toch ook aan je vrienden bewijzen dat je het kunt.” Ze heeft twee blaren opgelopen. "Balen.”
NRC/Hilbert Krane
Joel Karsevar (21 jaar) komt uit de Amerikaanse stad Philadelphia, maar is als beroepsmilitair gelegerd in Duitsland. Vorig jaar vroegen zijn kameraden of hij meeging naar Nijmegen. "50 kilometer wandelen? Waarom zou je dat in hemelsnaam doen?” Maar nu begrijpt hij het. De sfeer is "extraordinary”. Duizenden mensen moedigen je aan. "Dat is zo cool.” In zijn rugzak heeft hij een zak vol emblemen van de Amerikaanse vlag. Die deelt hij uit aan kinderen. En aan andere wandelaars die souvenirs sparen.
NRC/Hilbert Krane
Michaël Krassenberg (54 jaar) uit Zutphen loopt voor het eerst mee, de 40 kilometer. Hij heeft er het hele jaar voor geoefend. In zijn tas zit een speciale koek "van de sportschool”. "Niet te eten, hoor. Maar het werkt wel. Je krijgt er energie van.”
NRC/Hilbert Krane
Agent Sebastian Horstmeier (39 jaar) uit Essen in Duitsland loopt al tien jaar mee, net zo lang als hij al zijn baard heeft. "Die scheer ik pas af als ik met de Vierdaagse stop.” Voorlopig is dat niet aan de orde. Hij houdt van het Nijmeegse spektakel. Ieder jaar komt hij dezelfde mensen tegen. „Je wordt hier erg close met elkaar. Als je mensen na een jaar weer ziet, is de band er nog steeds.” Met collega's loopt hij de 50 kilometer. Het is leuk om andere politiemensen tegen te komen en "ervaringen mee uit te wisselen".
NRC/Hilbert Krane
Tom Roodenberg (24 jaar) uit Tiel vindt de Vierdaagse "een enorme uitdaging”. De mensen langs de kant slepen je er doorheen, weet hij. Hij loopt voor de derde keer mee. Van te voren traint hij niet. Op zijn voeten plakt hij tape, goed tegen blaren; "Je creëert een tweede huid. ”
Nijmegen, 22 juli 2015. Tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse Thom Roodenberg