Scrabblekampioen Frans spreekt geen Frans

De nieuwe wereldkampioen Scrabble in de Franse taal blijkt geen Frans te spreken. De uit Nieuw Zeeland afkomstige Nigel Richards (48) wist de titel deze week te veroveren door in twee maanden het Franse Scrabblewoordenboek uit zijn hoofd te leren.

„Hij spreekt geen woord Frans, hij heeft alleen de woorden geleerd”, aldus Liz Fagerlund, voormalig president van de scrabblevereniging uit Nieuw-Zeeland en een vriendin van Richards tegen de New Zealand Herald. „Hij weet niet wat ze betekenen en hij kan zich niet in het Frans verstaanbaar maken.” Richards won driemaal het Engelstalige wereldkampioenschap Scrabbel en werd vijfmaal kampioen in de Amerikaanse variant. Zijn Franse zege is extra opmerkelijk door het feit dat het Franse Scrabblewoordenboek bijzonder veel woorden bevat: 386.000, tegenover 187.000 woorden in de Amerikaanse variant.

De Nouvel Observateur schrijft dat Richards slechts enkele seconden nodig had om woorden te leggen als anatrope (de biologische term voor een ei) en miauler (miauwen). Ook wist hij een verkeerd gespeld woord van zijn tegenstander te corrigeren – wat hem een staande ovatie van het vooral Franstalige publiek opleverde. De Franse Scrabblevereniging feliciteerde Richards in het Engels: „Congratulations Nigel, you’re amazing!