Taakstraf voor meeste verdachten ‘Valkenburg’

De eerste twaalf verdachten in de Valkenburgse zedenzaak hebben gisteren vooral taakstraffen gekregen. Twee van hen kregen gevangenisstraffen: 5 en 6 maanden, waarvan in beide gevallen 3 maanden voorwaardelijk. Het OM had tegen allen celstraffen geëist, van 5 tot 12 maanden.

Alle twaalf mannen hadden vorig jaar tegen betaling seks met een toen 16-jarig meisje in een Valkenburgs hotel. In de zaak staan in totaal 29 mannen terecht. Het OM kondigde eerder aan hen stevig aan te pakken. Twee verdachten pleegden zelfmoord.

De rechtbank verwijt de verdachten de schending van de lichamelijke integriteit en psychische gesteldheid van het meisje. Ook hebben zij bijgedragen aan het in stand houden van jeugdprostitutie, dat de rechtbank „een ernstig zedendelict” noemt.

Maar de rechtbank vindt een onvoorwaardelijke celstraf vooral op zijn plaats als iemand bewust een minderjarige uitzoekt. Dat is hier niet zo. Het meisje had als meerderjarige geadverteerd en de verdachten hebben verklaard daar niet aan te hebben getwijfeld. Wel verwijt de rechtbank de mannen dat ze geen moeite hebben gedaan om haar leeftijd te controleren.

De tien mannen met een taakstraf kregen ook één dag onvoorwaardelijke celstraf, omdat sinds kort voor veel delicten een taakstraf alleen mag als die gepaard gaat met een onvoorwaardelijke celstraf. De overige twee kregen een zwaardere straf omdat ze werken met jongeren.