Bill Cosby wil zwijggeld terug

De advocaten van acteur Bill Cosby hebben bij de rechtbank een klacht ingediend tegen Andrea Constand – één van de vrouwen die door Cosby seksueel misbruikt zou zijn. Dat meldt The New York Daily News. Cosby eist daarin het ‘zwijggeld’ terug dat hij in 2005 aan Constand betaalde.

Begin juli werd, op verzoek van persbureau AP, een document met een samenvatting van een rechtszaak tegen Cosby uit 2005 vrijgegeven. Daaruit bleek dat Cosby zou hebben toegegeven dat hij slaapmiddelen gaf aan jonge vrouwen om seks met hen te hebben. Onder ede verklaarde hij het slaapmiddel Quaalude te hebben gebruikt bij ‘minimaal één vrouw’. Deze civiele zaak uit 2005, aangespannen door Constand – die Cosby beschuldigt van seksueel misbruik in zijn huis in Philadelphia in 2004 – werd geschikt voor een onbekend bedrag.

Vorig weekend publiceerde The New York Times uit de gehele getuigenverklaring van dezelfde rechtszaak – een document van zo’n duizend pagina’s – nieuwe fragmenten waarin Cosby zichzelf neerzet als een berekende playboy die roem, vaderlijke interesse en slaapmiddelen inzette om seks met jonge vrouwen te hebben.

Door de documenten zou Cosby volgens zijn advocaten juist worden vrijgepleit. „Cosby heeft slechts toegegeven Quaaludes te hebben gebruikt in hun seksleven”, meldt de aanklacht. „Zoals talloze andere beroemdheden.”