Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie mag alleen nog goedkoop vliegen

De Nationale Politie gaat de eigen regels voor het vliegen per businessclass aanscherpen. In de toekomst mogen agenten alleen nog in de comfortabelere klasse reizen als ze vlak na landing een congres of operatie hebben, zo bevestigt een woordvoerder van de politie. „In zo’n geval moeten ze uitgerust zijn”, legt hij uit.

Ook mogen agenten en rechercheurs de businessclass gebruiken als ze zich tijdens hun vlucht nog moeten voorbereiden op bijvoorbeeld een presentatie.

Maar in andere gevallen zullen zij straks in de goedkoopste klasse moeten vliegen. Volgens het Algemeen Dagblad wordt alleen voor korpschef Gerard Bouwman een uitzondering gemaakt. De hoogste baas van de Nationale Politie mag gewoon businessclass blijven vliegen.

Het besluit om het vliegen in luxe aan banden te leggen is het gevolg van de hoge uitgaven aan vliegreizen van de afgelopen jaren. In 2013 en 2014 was de politie in totaal 85.000 euro kwijt aan reizen in businessclass, zo schreef AD vandaag. De krant baseerde zich daarbij op gegevens die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Politiemedewerkers vlogen volgens de krant onder meer naar Australië, Colombia, Soedan en de Antillen.