Turkije openlijk in gevecht met IS

Foto: ILYAS AKENGIN/AFP PHOTO

Turkije stuurt straaljagers naar Syrië om de Islamitische Staat (IS) aan te vallen. Bij beschietingen van IS in de grensplaats Kilis kwam gisteren een Turkse militair om het leven en raakten twee militairen gewond. Het is voor het eerst dat Turkije openlijk in gevecht is met IS. Het vuurgevecht tussen IS en Turkije begon nadat vijf militanten van IS vanuit A’zaz, een grensplaats in het Noordoosten van Syrië, het vuur openden op het Turkse leger. Volgens tv-zender CNNTürk probeerden de militanten van IS de grens over te steken. In reactie schoot het Turkse leger zeker één militant van IS dood en werden drie voertuigen kapot geschoten.

„Turkije neemt alle noodzakelijke maatregelen om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen in reactie op de aanvallen van IS en Koerdische militanten”, aldus de Turkse premier Ahmet Davutoglu gisteravond in een officiële verklaring. Hiermee reageert hij op zowel het vuurgevecht met IS van gisteren, als de aanslag van terreurorganisatie PKK, waarbij eergisteren twee agenten omkwamen.

Ook verderop is het onrustig

Deze foto is gemaakt in Diyarbakir, waar gisterochtend een Turkse agent werd doodgeschoten. Een andere agent liep zware verwondingen op. De agent op de foto ondervraagt een Koerdische jongen na de aanslag, waarbij gemaskerde mannen op de twee politieagenten schoten nadat ze werden aangehouden voor een verkeersovertreding. De verantwoordelijkheid voor die aanslag is niet opgeëist.

    • AP/Reuters