Politie Texas: geen aanwijzingen dat zwarte arrestante is vermoord

Beelden van de arrestatie van Bland, op 10 juli van dit jaar.
Beelden van de arrestatie van Bland, op 10 juli van dit jaar. Foto Reuters

De zwarte Amerikaanse vrouw die vlak na haar arrestatie dood werd aangetroffen in haar cel is zo goed als zeker om het leven gekomen door zelfdoding. Dat stelt althans de politie in Texas na de autopsie op het lichaam van Sandra Bland. Er zijn geen verwondingen gevonden die duiden op moord.

Wanneer de 28-jarige Bland omgebracht zou zijn, had ze volgens de openbaar aanklager verwondingen op haar handen moeten hebben – het gevolg van een worsteling voor haar dood. Bij het onderzoeken van het lichaam zijn alleen wat snij- en schaafwonden op haar polsen gevonden, schrijft AP vandaag. Die zijn veroorzaakt door de handboeien, aldus de politie.

Rond de nek van Bland zijn sporen gevonden, die het vermoeden van zelfmoord ondersteunen. Ook kwamen bij de autopsie dertig kleine wondjes op de polsen van de overleden arrestante aan het licht. Die heeft de overleden vrouw zichzelf toegebracht in de weken voor haar arrestatie, zo denkt de politie.

Familie vreest dat Bland is vermoord

De bevindingen van de politie zijn in lijn met de officiële doodsoorzaak, zoals die vorige week naar buiten werd gebracht. Toen zei de politie al dat Bland zich zou hebben opgehangen met een plastic tasje. Haar familie en kennissen vinden het ondenkbaar dat de vrouw zelfmoord heeft gepleegd en denken dat ze is vermoord.

Bland werd op 10 juli gearresteerd na een verkeersovertreding. Drie dagen later treft het gevangenispersoneel haar dood aan in haar cel. Het is onwaarschijnlijk dat er iemand vlak voor Bland´s dood in die cel is geweest: de bewegingssensoren bij de deur hebben in de 90 minuten voor het lichaam werd gevonden geen bewegingen geregistreerd.