Politie scherpt regels voor vliegen in businessclass aan

De businessclass in een toestel van Lufthansa.
De businessclass in een toestel van Lufthansa. Foto EPA / Michael Reynolds

De politie gaat de eigen regels voor het vliegen per businessclass aanscherpen. In de toekomst mogen agenten alleen nog in de comfortabelere klasse reizen als ze vlak na landing een congres of operatie hebben, zo bevestigt een woordvoerder van de politie. “In zo’n geval moeten ze uitgerust zijn”, legt hij uit.

Ook mogen agenten en rechercheurs de businessclass gebruiken als ze zich tijdens hun vlucht nog moeten voorbereiden. Maar in andere gevallen zullen zij straks in de goedkoopste klasse moeten vliegen. Alleen voor korpschef Gerard Bouwman wordt volgens AD een uitzondering gemaakt. De hoogste baas bij de politie mag gewoon businessclass blijven vliegen.

Het besluit om het vliegen in luxe aan banden te leggen is het gevolg van de hoge uitgaven aan vliegreizen van de afgelopen jaren. In 2013 en 2014 was de politie in totaal 85.000 euro kwijt aan reizen in businessclass, zo schreef AD vandaag. De krant baseerde zich daarbij op gegevens die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).