Politie: geen tekenen van moord bij Sandra Bland

De zwarte Amerikaanse vrouw die enkele dagen na haar arrestatie dood werd aangetroffen in haar cel is zo goed als zeker om het leven gekomen door zelfdoding. Dat stelt althans de politie in Texas na de autopsie op het lichaam van Sandra Bland. Er zijn geen verwondingen gevonden die duiden op moord.

Als de 28-jarige vrouw – aangehouden voor een licht verkeersvergrijp – zou zijn omgebracht, had ze volgens de openbaar aanklager verwondingen aan haar handen moeten hebben als gevolg van een worsteling voor haar dood. Bij de autopsie zijn alleen snij- en schaafwonden op de polsen van Bland gevonden. Die zouden zijn veroorzaakt door de handboeien, aldus de politie.

Rond de nek van Bland zijn sporen gevonden die het vermoeden van zelfmoord ondersteunen. Ook kwamen dertig kleine wondjes op de polsen aan het licht. Die heeft Bland zichzelf toegebracht in de weken voor haar arrestatie, denkt de politie.

De bevindingen zijn in lijn met de officiële doodsoorzaak, zoals die vorige week naar buiten werd gebracht. Toen zei de politie al dat Bland zich zou hebben opgehangen met een plastic tasje. Haar familie en kennissen sluiten uit dat Bland zelfmoord heeft gepleegd.

De dood van Bland leidde de afgelopen dagen tot beroering in de Verenigde Staten, waar buitensporig geweld van de politie tegen vooral zwarte burgers onder een vergrootglas ligt sinds vorig jaar rellen uitbraken nadat een agent in Ferguson een zwarte man had doodgeschoten. (AP)