Oud-Tourwinnaar Nibali wint derde Alpenrit en schuift op in klassement

Foto Reuters/ Stefano Rellandini

De Italiaan Vicenzo Nibali van Astana heeft vanmiddag de loodzware negentiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Tourwinnaar van vorig jaar schuift door deze winst drie plekken op in het klassement en staat nu vierde. Tweede werd Nairo Quintana, hij liep een halve minuut in op geletruidrager Chris Froome.

Op 60 kilometer van de finish tijdens de beklimming van de Col de la Croix de Fer reed Nibali weg van de belangrijkste klassementsrenners. Het was precies op het moment dat geletruidrager Froome een fout maakte bij het schakelen. Tijdens de afdaling voegde de Tourwinnaar van vorig jaar zich bij de Fransman Roland. Op een kleine 15 kilometer van de streep moest de nummer twee uit de etappe van gisteren lossen en reed de Italiaan solo naar de finish.

Vier Nederlanders vooraan in de bergen

Achter Nibali ontspon zich een heerlijk gevecht tussen de klassementsrenners. Nadat Wout Poels, tijdens deze bergrit de meesterknecht van Froome, niet langer het tempo kon volgen sprintte Movistar-renner Quintana weg. Geletruidrager Froome probeerde te volgen maar moest voor het eerst tijdens deze Tour de meerdere erkennen in de Colombiaan. Hij staat nog wel soeverein aan de leiding in het klassement met meer dan tweeënhalve minuut voorsprong.

Net als eergisteren ging de Lotto-Jumborenner Steven Kruijswijk al vroeg in de aanval. Aan het einde van de etappe liet hij zich afzakken om zijn kopman Robert Gesink te kunnen bijstaan. Aan het ANP vertelt hij zijn verhaal:

“Ik wist dat ik niet voor de etappewinst zou gaan, dus toen heb ik gewacht. Ik heb geprobeerd zo lang mogelijk bij Robert te blijven. Die rijdt vandaag ook weer een goede koers.”

Gesink eindigde als achtste in de rit, een plek achter Bauke Mollema. Ook de superknechten Poels en Kruijswijk eindigden bij de beste twintig renners. De belangrijkste knecht van Froome, de Brit Geraint Thomas had een slechte dag en verprutste zijn klassement. Hij kwam 22 minuten later dan winnaar Nibali over de streep waardoor hij elf plaatsen daalde in het klassement: van 4 naar 15. Hierdoor steeg Mollema naar plek 8, Gesink blijft op plek 6 staan omdat de Italiaan Nibali hem voorbij ging.

UITSLAG ETAPPE
1. Nibali (Ita/AST) 4u22m53s
2. Quintana (Col/MOV) +0m44s
3. Froome (Bri/SKY) +1m14s
4. Pinot (Fra/FDJ) +2m26s
5. Bardet (Fra/AG2R) +2m26s
6. Valverde (Spa/MOV) +2m26s
7. Mollema (Ned/TREK) +2m26s
8. Gesink (Ned/LOT) +2m26s
16. Poels (Ned/SKY) +6m23s
20. Kruijswijk (Ned/LOT) +8m05s

ALGEMEEN KLASSEMENT
1. Chris Froome (Sky) 78:37:34
2. Nairo Quintana (Movistar) +2m38s
3. Alejandro Valverde (Movistar) +5m28s
4. Vincenzo Nibali (Astana) +6m44s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +7m56s
6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +8m55s
7. Mathias Frank (IAM Cycling) +12m39s
8. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +13m22s
9. Romain Bardet (AG2R) +14m08s
10. Pierre Roland (Europcar) +17m27s

HIERONDER EEN OVERZICHT VAN DE ETAPPE, VERZORGD DOOR HET ANP:
1 km: direct vanuit het vertrek bergop proberen verschillende renners weg te rijden. Een groep van tien renners weet zich af te scheiden, daarin onder anderen Steven Kruijswijk, Lieuwe Westra, Dylan van Baarle en Rodriguez (Spa), de leider in het bergklassement.
7 km: een groot aantal renners weet aansluiting te vinden, waardoor de kopgroep nu uit 25 man bestaat. Het peloton volgt op 41 seconden.
10 km: flink wat klassementsrenners proberen weg te komen, maar nog voor de top van de col zijn kopgroep en het kleine peloton weer samen.
15 km: Col du Chaussy (1e cat.): 1. Rodriguez, 2. Kruijswijk, 3. Sicard (Fra). Groepje met de geloste Thomas (GBr) volgt op een halve minuut.
37 km: in het dal rijdt wederom een flinke groep weg. Opnieuw Kruijswijk, Van Baarle en Rodriguez zitten daarbij, Stef Clement zit ook bij de 21 renners.
42 km: tussensprint: 1. Gautier (Fra), 2. Rolland (Fra), 3. Rogers (Aus). Peloton op 1.50. Daarin keert even later een omvangrijke groep gelosten terug.
50 km: de ploeggenoten van Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) rijden op kop van het peloton, waardoor het gat slinkt naar 1.30. Valgren (Den) is dan al afgestapt.
70 km: Rolland versnelt voorin. Gat met het peloton schommelt rond de 3.00.
77 km: Voorsprong Rolland 2 minuten. Robert Gesink en Bauke Mollema hebben moeite de groep toppers te volgen, maar kunnen even later weer aansluiten. Thomas (GBr) is al eerder gelost.
80 km: Froome maakt een schakelfout en moet even van de fiets. Nibali zet direct aan.
83 km: Col de la Croix de Fer (buitencat.): 1. Rolland, 2. Nibali op 1.05, 3. Bardet (Fra) op 1.52.
96 km: in de afdaling weten enkele renners aan te sluiten bij de groep met Froome. Thomas slaagt daar niet meer in.
103 km: Col du Mollard (2e cat.): 1. Rolland, 2. Nibali op 0.04, 3. Bardet op 1.50.
120 km: aan de voet van de slotklim hebben Rolland en Nibali 1.50 voorsprong op de groep achtervolgers.
122: Nibali laat Rolland achter zich.
130 km: Rolland wordt ingelopen.
132 km: de aangekondigde aanval van Quintana komt. Froome kan als enige enigszins volgen.
138 km: Nibali rondt zijn solo succesvol af en wint in La Toussuire. Op 44 seconden komt Quintana als tweede over de meet, een halve minuut voor Froome die succesvol zijn gele trui verdedigt. Mollema is op de zevende plaats de beste Nederlander, net voor Gesink (achtste). Zij verliezen 2.26 op Nibali. Gesink blijft zesde in het klassement, Mollema stijgt naar plek acht.