Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Obama waarschuwt Britten: minder invloed bij vertrek uit EU

Obama en Cameron tijdens een potje tafeltennis in Londen in 2011.
Obama en Cameron tijdens een potje tafeltennis in Londen in 2011. Foto Reuters / Larry Downing

De Amerikaanse president Obama heeft de Britten gewaarschuwd dat zij invloed zullen verliezen als zij zich uit de Europese Unie terugtrekken. Het is de sterkste waarschuwing uit Washington tot nu toe over de gevolgen van een zogenoemde Brexit.

Voor het einde van 2017 houden de Britten een referendum over hun EU-lidmaatschap, met als enige vraag of zij lid willen blijven of niet. Het is uitzonderlijk dat Washington een andere regering via de media waarschuwt over haar binnenlandsbeleid.

Tegen de BBC zei Obama:

“Het Verenigd Koninkrijk als lid van de EU geeft ons een groter vertrouwen in de sterkte van de transatlantische unie. [De EU] is deel van de hoeksteen van instellingen die [sinds de Tweede Wereldoorlog] de wereld veiliger en welvarender heeft gemaakt. We willen ons ervan verzekeren dat het Verenigd Koninkrijk die invloed blijft behouden.”

Britten koesteren ‘special relationship’ met de VS

Britten vleien zich graag met de gedachte dat zij een ‘special relationship’ met de Amerikanen hebben, die sinds Winston Churchill hevig wordt gekoesterd. Vooral uit eurosceptische hoek wordt vaak verwezen naar de transatlantische banden, die belangrijker zouden zijn dan die met de Europese buren. Daarbij wordt vaak vergeten dat voor Washington de band met de Britten er een is met een doel, een partnerschap dat het Amerikaanse nationale belang dient. Voor de VS gaat het economische belang met de EU als geheel voor.

Ook uit eerdere waarschuwingen van Obama blijkt dat hij zich zorgen maakt over het Britse EU-referendum. Vorige maand zei hij dat “de VS er naar uitziet dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU, omdat we denken dat de Britse invloed niet alleen voor Europa, maar ook voor de hele wereld positief is.” In januari 2013 zei hij dat hij “een sterk VK in een sterke EU waardeerde”.

Obama’s waarschuwing zal door Britse pro-Europeanen worden verwelkomd. Zij waarschuwen al langer dat een Brexit de invloed van het Verenigd Koninkrijk op het wereldtoneel zal verkleinen.

Eurosceptici: onverstandig van Obama

Vanuit eurosceptische hoek werd vanochtend gezegd dat het “onverstandig” was van Obama zich met het EU-referendum te bemoeien. UKIP-europarlementariër Patrick O’Flynn:

Twitter avatar oflynnmep Patrick O’Flynn Barack Obama unwise to pressurise Britain to stay in the EU for America’s convenience. We need to look to our own national interest first.

De eurosceptische Conservatieve europarlementariër Daniel Hannan:

Twitter avatar DanHannanMEP Daniel Hannan I accept that there may be some arguments for staying in the EU. Humouring Barack Obama is not one of them.
Twitter avatar DanHannanMEP Daniel Hannan Tell you what, Barack Obama, if you’re so keen on the EU, why don’t *you* pay to bail out the wretched euro?