Obama richt zich direct tot Britten: voorkom Brexit!

Wat president Obama zei over een Brexit is geen groot nieuws, wel dat hij het via de media deed. Britse politici reageren verontwaardigd.

De Amerikaanse president Obama waarschuwt de Britten dat zij invloed verliezen als zij zich uit de Europese Unie terugtrekken. Het is de sterkste waarschuwing uit Washington tot nu toe over de gevolgen van een ‘Brexit’.

Voor het einde van 2017 houden de Britten een referendum over hun EU-lidmaatschap, met als enige vraag of zij lid willen blijven of niet. Het is uitzonderlijk dat Washington een andere regering via de media, in dit geval de BBC, waarschuwt over haar binnenlandbeleid.

Tegen de Britse publieke omroep zei Obama gisteravond: „EU-lid Verenigd Koninkrijk geeft ons een groter vertrouwen in de sterkte van de trans-Atlantische unie. [De EU] is deel van de hoeksteen van instellingen die [sinds de Tweede Wereldoorlog] de wereld veiliger en welvarender maakten. We willen ons ervan verzekeren dat het Verenigd Koninkrijk die invloed behoudt.”

Obama zei al eerder zich zorgen te maken over het Britse EU-referendum. Vorige maand zei de Amerikaanse president dat „de VS ernaar uitkijken dat de Britten lid van de Europese Unie blijven, omdat we denken dat de Britse invloed niet alleen voor Europa, maar ook voor de hele wereld positief is.” In januari 2013 zei hij „een sterk Verenigd Koninkrijk in een sterke EU te waarderen”.

Obama’s waarschuwing zal door Britse pro-Europeanen worden verwelkomd. Zij waarschuwen al langer dat een Brexit de Britse invloed op het wereldtoneel zal verkleinen.

Vanuit eurosceptische hoek werd vanochtend afkeurend gereageerd op Obama’s bemoeienis met het EU-referendum. UKIP-Europarlementariër Patrick O’Flynn twitterde: „Onverstandig van Obama om druk uit te oefenen op Britten om in de EU te blijven voor Amerika’s gemak. Wij moeten allereerst naar ons eigen nationaal belang kijken.”

De eurosceptische Conservatieve Europarlementariër Daniel Hannan twitterde: „Ik accepteer dat er argumenten zouden kunnen zijn in de EU te blijven. Barack Obama een plezier doen hoort daar niet bij.”