AFM waarschuwt voor fraude

Autobedrijf Ferrari was mikpunt van zwendelaars in nepaandelen.
Autobedrijf Ferrari was mikpunt van zwendelaars in nepaandelen. Foto Alessia Pierdomenico / Bloomberg

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor twee partijen die proberen beleggers waardeloze aandelen of zelfs nepaandelen aan te smeren. Dat liet de toezichthouder gisteren weten. Het gaat om zogenoemde boiler rooms, die vaker opduiken. Dit keer gaat het om WB-Invest en Tax Strategies. Voor de laatste had de Spaanse toezichthouder al eerder gewaarschuwd. De eerste probeert aandelen Ferrari te verkopen, weet AFM.

‘Boiler room’ is een verzamelnaam voor organisaties en personen die zich met dergelijke frauduleuze praktijken bezighouden. Ze maken gebruik van betrouwbaar ogende websites en soms van namen die lijken op die van bekende financiële organisaties en zetten gehaaide verkopers in. AFM doet zelf onderzoek naar boiler rooms en werkt daarbij samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders. Het is lastig ze aan te pakken. Ze opereren vaak vanuit het buitenland en veranderen snel van naam. (ANP)