Nederlandse stichting beschermt Amerikaanse farmagigant Mylan

Het farmaceutische miljardenbedrijf Mylan heeft een nieuwe belangrijke stap gezet in de overnamestrijd met zijn Israëlische concurrent Teva. Het gevecht speelt zich af in Nederland.

Het Amerikaanse Mylan – het een na grootste farmaciebedrijf ter wereld – verhuisde eerder dit jaar juridisch naar Nederland. Een van de redenen: in Nederland kon het bedrijf zich goed beschermen tegen de dreigende vijandige overname door Teva – het grootste farmaciebedrijf ter wereld. Teva wil Mylan overnemen, maar heeft nog geen formeel bod gedaan. Mylan wil absoluut zelfstandig blijven.

Daarom heeft Mylan (9 miljard euro omzet, 33.000 werknemers) in Nederland een beschermingsstichting opgericht. Die is nu in actie gekomen, zo liet de Stichting Preferred Shares Mylan gisteren weten in een persbericht.

Een stichting als deze kan een vijandige overname tijdelijk blokkeren door een bulk speciale aandelen te kopen, zogeheten preferente aandelen. Dat heeft de beschermingsstichting van Mylan nu dus gedaan. Het effect is dat de rest van de aandelen sterk verwateren, waardoor gewone aandeelhouders niet meer kunnen beslissen over een overname.

Als reden om in actie te komen noemt de stichting de „vijandige benadering” van Teva (19 miljard euro omzet, 43.000 werknemers). Minder dan tweeënhalf uur na de aankondiging door Mylan reageerde Teva met een eigen persbericht. Het bedrijf is het „zeer oneens” met de beslissing van de stichting om in actie te komen en noemt die „ongerechtvaardigd”. Als het nodig is, gaat Teva naar de Nederlandse rechter.

Dat is geen loos dreigement. Vorige maand heeft Teva zijn aandelenbelang in Mylan uitgebreid naar 4,61 procent, waardoor het nu naar de Nederlandse bedrijfsrechter kan stappen, de Ondernemingskamer.

De hele Amsterdamse Zuidas is maar druk met de twee bedrijven. Bijna alle grote advocatenkantoren zijn wel op enige manier betrokken. Zo niet als advocaat van Mylan of Teva, dan wel als adviseur van grote aandeelhouders.