Generaal Middendorp: bombardeer IS ook in Syrië

Generaal Tom Middendorp ziet „weinig kans op een oplossing” in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) als die terreurorganisatie niet ook in haar „vrijhaven” Syrië wordt aangepakt. Wat hem betreft zou het logisch zijn dat Nederlandse F-16’s niet alleen boven Irak, maar ook boven Syrië gaan bombarderen. Dat zegt de commandant der strijdkrachten in gesprek met NRC.

„Militair technisch zijn er argumenten om de caveat [beperking, red.] van de missie af te halen”, aldus Middendorp. „Maar we moeten kijken wat de uitstralingseffecten daarvan zijn. Dat huiswerk is nog niet klaar.”

Bij de verlenging van de Irak-missie, afgelopen maand, liet het kabinet de Tweede Kamer weten dat het vindt dat er inmiddels „een volkenrechtelijke grondslag bestaat” voor optreden in Syrië, omdat IS van daaruit ook aanvallen in Irak uitvoert. „Dit legitimeert het recht op collectieve zelfverdediging”, schreven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). Nederland beperkt zich voorlopig nog tot Irak omdat „een breed gedragen politieke strategie ter oplossing van het conflict in Syrië ontbreekt”, aldus het kabinet. Voor de toekomst wordt de mogelijkheid open gehouden.

De bron van ellende

De Verenigde Staten, Canada en Arabische landen bombarderen IS wel in Syrië, maar de inzet van de Arabische landen zou daarbij bijzonder mager zijn. IS is niet overal in het defensief, daarvoor voert de coalitie niet genoeg aanvallen uit. „We zien dat de capaciteit van de coalitie in Syrië te beperkt is om IS effectief aan te grijpen”, zegt ook Middendorp. Hij deed die uitspraak vorige week tijdens een bezoek aan de missie in Koeweit en Irak. Hij is wel met het kabinet eens dat er zicht moet zijn op een politieke oplossing.

Ook in andere landen woedt de discussie of alleen optreden boven Irak wel zin heeft „als we de bron van de ellende niet aanpakken”? In het VK is controverse over Britse militairen die, onder Amerikaanse vlag, ook Syrië bombardeerden, zonder instemming van het Lagerhuis.

Nederland heeft de bijdrage aan de missie net beperkt van zes naar vier F-16’s, maar de uitbreiding van het operatiegebied zou de coalitie wel flexibeler maken.

    • Emilie van Outeren