Morgan Stanley en Deutsche Bank helpen ABN Amro bij beursgang

De beursgang van ABN Amro wordt begeleid door de zakenbanken Deutsche Bank en het Amerikaanse Morgan Stanley, daarbij geholpen door ABN Amro zelf. Dat maakte NLFI, de stichting die de aandelen in financiële staatsdeelnemingen beheert, vandaag bekend.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

De beursgang van ABN Amro wordt begeleid door de zakenbanken Deutsche Bank en het Amerikaanse Morgan Stanley, daarbij geholpen door ABN Amro zelf.

Dat maakte NLFI, de stichting die de aandelen in financiële staatsdeelnemingen beheert, vandaag bekend.

Deze drie ‘wereldwijde coördinatoren’ gaan ervoor zorgen dat de beursintroductie van ABN Amro aan de Amsterdamse beurs in goede banen wordt geleid. Aan de benoeming ging een selectieprocedure vooraf, waaraan 26 financiële instellingen meededen.

Er is voor Deutsche Bank en Morgan Stanley gekozen op basis van expertise en prijs, zo meldt NLFI. Daarnaast is het wenselijk om bij de beursgang van een financiële instelling als ABN Amro een grote Amerikaanse en een grote Europese bank te hebben, vanwege de contacten op de belangrijke beurzen van Londen en New York.

‘Keuze voor Deutsche Bank opmerkelijk’

Het was al bekend dat ABN Amro zijn eigen beursgang gaat regelen. Volgens NRC-economieredacteur Chris Hensen is dat niet ongebruikelijk, omdat ABN Amro zelf ook zakenbankiers in dienst heeft. Wel opmerkelijk is volgens Hensen de keuze voor Deutsche Bank.

“Deutsche Bank ligt in binnen- en buitenland behoorlijk onder vuur. Nog niet al te lang geleden zijn daar de topmannen opgestapt, Deutsche Bank is verwikkeld in een derivatenschandaal en er werd een miljardenboete betaald in de zaak van de Liborfraude. Er is bijna geen internationaal fraude-onderzoek te bedenken waar Deutsche Bank niet bij betrokken is.”