‘Met 300.000 Grieken herbergt Melbourne de grootste Griekse gemeenschap ter wereld buiten Griekenland zelf

Dat werd afgelopen weekend gezegd in een reportage van de NOS

illustratie Jet Peters
illustratie Jet Peters

De aanleiding

Eén op de vier Grieken heeft geen baan. Ongeveer 75 procent van de mensen die thuiszit, zit al langer dan een jaar zonder werk. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Hellenic Statistical Authority en EuroStat.

En wat doe je als je in eigen land geen werk kunt vinden en geen uitzicht hebt op verbetering? Dan zoek je ergens anders werk. Volgens een bericht en reportage op NOS.nl verhuizen sinds de crisis steeds meer Grieken naar Australië. Zoveel zelfs, dat Melbourne met 300.000 Grieken de grootste Griekse gemeenschap ter wereld herbergt, buiten Griekenland zelf. Wij checkten of dat klopt.

Waar is het op gebaseerd?

We nemen contact op met de maker van de reportage: NOS-correspondent Australië Robert Portier. Hij mailt uitgebreid terug hoe hij aan de aantallen is gekomen. „Verschillende schattingen gaan uit van ongeveer 300.000 mensen en dat is ook het getal waarmee de Grieks-orthodoxe gemeenschap zelf is gekomen.”

En volgens Portier zijn er een paar indicatoren die aangeven dat die schatting redelijk klopt. Zo zouden volgens de laatste volkstelling in Victoria, de provincie waar Melbourne in ligt, ruim 116.000 mensen wonen voor wie Grieks de dagelijkse voertaal is. Volgens Portier zijn de Grieken zeer goed geïntegreerd. „We kunnen er dan ook veilig van uitgaan dat lang niet alle ‘Griekse’ gezinnen thuis Grieks spreken.”

Ook is er een schatting dat „de Griekse gemeenschap in Australië, inclusief tweede en derde generatie, uit 600.000-700.000 man bestaat. Bijna de helft zou in Melbourne wonen”, aldus Portier.

En, klopt het?

Voordat we beginnen met checken: wanneer hoort iemand bij de Griekse gemeenschap? Portier noemt de eerste, tweede en derde generatie ‘Grieken’ in Australië. Wij gebruiken dezelfde definitie. We vragen de inwonerstallen en demografieën van Melbourne op bij het Australian Bureau of Statistics. Elke vijf jaar houdt deze Australische tegenhanger van het CBS een volkstelling. De laatste werd gehouden in 2011.

Uit deze rapportage blijkt dat de meest gesproken taal, naast Engels, in Melbourne Grieks is. 2,8 procent, oftewel 113.408 inwoners spreekt Grieks thuis. In de provincie Victoria, waar Melbourne ligt, is dat 116.802 (2,2 procent) en in heel Australië 252.217 (1,2 procent).

In Melbourne woonden 154.253 mensen die voorouderen uit Griekenland hebben en 48.310 inwoners zijn geboren in Griekenland. De inwonertallen die het statistiekbureau heeft, zijn wel recenter. In 2014 telde Melbourne in totaal 4.442.918 inwoners.

Het zijn er volgens het Australian Bureau of Statistics geen 300.000, maar populair is Melbourne wel onder Grieken. Een woordvoerster van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken legt uit dat veel Grieken in het verleden naar Australië emigreerden voor een betere toekomst. Al in de negentiende eeuw, ten tijde van de goudkoorts, kwamen Grieken naar Australië. Deze Grieken bleven er wonen, kregen voor huidige Australische begrippen makkelijk een Australisch paspoort en kunnen, ook nu nog, een versnelde visumaanvraag voor familie indienen. Ook na de Tweede Wereldoorlog vertrokken veel Grieken naar Australië omdat het slecht ging met de Griekse economie. Die groep is echter ook weer grotendeels teruggekeerd naar Griekenland. Buitenlandse Zaken schat het aantal Grieken, inclusief toeristen, in Melbourne op zo’n 200.000.

Nu we een idee hebben van de Griekse enclave in Melbourne, bellen we met de Hellenic Statistical Authority, het Griekse CBS. Herbergt Melbourne de grootste Griekse gemeenschap ter wereld buiten Griekenland zelf? Een woordvoerder zegt dat Melbourne, na Athene en Thessaloniki, de meeste Griekse inwoners telt. Buiten Griekenland wonen er dus de meeste Grieken.

Conclusie

Melbourne is populair onder Grieken. De stelling dat Melbourne de grootste Griekse gemeenschap ter wereld buiten Griekenland zelf herbergt beoordelen we als waar. De gemeenschap is echter kleiner dan 300.000. Dat deel van de stelling beoordelen we als onwaar.