Lezen op locatie#4: Italië

Wie wil weten waar de kerk staat heeft genoeg aan een reisgids. Maar wie een land echt wil leren kennen kan er beter een roman, een thriller of geschiedenisboek over lezen. We maakten een selectie voor populaire vakantiebestemmingen. Met vandaag: Italië.

Roman

Sandro Veronesi: Zeldzame aarden. Vert. Rob Gerritsen. Prometheus; 368 pagina’s; € 19,95

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.32.58De weduwnaar Pietro Paladini uit de verfilmde bestseller Kalme chaos is inmiddels autohandelaar in Rome geworden en verkeert in het treurige gezelschap van een sexy vriendin. Die hij in elkaar slaat, in paniek omdat hij is meegesleept in duistere zaakjes van fraudeurs en criminelen. Paladini moet vluchten, en komt onderweg verschillende personages uit Kalme chaos tegen. Veronesi zei in gesprek met deze krant dat dit boek aangeeft hoe het met Italië is gesteld: „een onzichtbaar land, waar niet deugen een serieus alternatief is om je geld te verdienen”.

Non-fictie

Sophia Loren: Koken con amore. Vert. Aniek Njiokiktjien. Luitingh-Sijthoff, 276 blz. € 19,99

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.33.19„Laat de man af en toe achter het fornuis staan, laat hem genieten van het koken en laat hem trots zijn op een goed geslaagd gerecht: dat is nog eens een mooi plaatje van onbezorgdheid en huwelijkse harmonie”, schrijft Sophia Loren in haar uit 1971 daterende en nu heruitgegeven kookboek. Voor wie niet alleen wil weten wat Italianen eten, maar ook hoe Nigella Lawson er in de jaren vijftig uit gezien zou hebben, is dit kookboek ideaal. Met foto’s van Loren in plaats van de gerechten: La Loren stralend bij de kip, mysterieus kijkend boven een groene paprika en stoutig stoer bij een varken aan het spit.

Thriller

Robert Harris: Pompeii. Vert. Renée Vink. Boekerij, 350 blz. € 18,90

Schermafbeelding 2015-07-24 om 11.34.06Na het succes van zijn historische thriller De officier, over de Dreyfuss-affaire, is nu Robert Harris’ historische thriller Pompeii heruitgegeven. Spoiler alert: de Vesuvius barst inderdaad uit en alle inwoners in Pompeï gaan eraan. Harris begint zijn verhaal twee dagen voor de uitbarsting, waarbij hij enkele bewoners volgt, hun decadente levens beschrijft en hun verschillende reacties op wat komen gaat neerzet. Met als eindresultaat: „in hun knusse holletjes rotten de lijken weg en daarmee, met het verstrijken der eeuwen, de wetenschap dat er op deze plek ooit een stad had gestaan. Pompeii werd een woonplaats van volmaakt gevormde, holle burgers”.

 

 

 

 

In eerdere afleveringen van Lezen op locatie tipten we u over Frankrijk, Duitsland en Spanje