Kijken: na album komt Neil Young met anti-Monsanto-docu

Neil Young in 2014 bij een protestoptreden tegen de aanleg van een oliepijpleiding in Nebraska
Neil Young in 2014 bij een protestoptreden tegen de aanleg van een oliepijpleiding in Nebraska Foto EPA / Steve Pope

Muzikant Neil Young is op een missie. Een missie tegen de opmars van gentechnologie, en dan vooral van biotechbedrijf Monsanto. Zijn onlangs verschenen album The Monsanto Years was eraan gewijd en nu is er ook een minidocumentaire.

Het filmpje van 10 minuten, Seeding Fear, gaat over boer Michael White uit Alabama. Hij en zijn 85-jarige vader raakten in 2003 in een juridische strijd verwikkeld met Monsanto. Vader Wayne zou volgens de zadenmultinational gepatenteerde sojabonen hebben bewaard en verspreid, en dat was in strijd met de regels van Monsanto. Wayne White bleef ook na de rechtszaak, tot aan zijn dood, bang voor het machtige Monsanto, zegt zoon Michael.

Neil Young is met Elliot Rabinowitz de uitvoerend producent van de korte documentaire. Monsanto heeft Amerikaanse boeren niet alleen de vrijheid ontnomen zaden te bewaren om zelf te planten, schrijft Young op Facebook, maar de zadenveredelaar heeft veel van hen ook het zwijgen opgelegd. Volgens Young is boer White een van de vier boeren die juridisch gezien überhaupt nog iets mag zeggen over de rechtszaak.

Lees hieronder het hele Facebookbericht van Young, en bekijk het filmpje:

A Message From Neil Young -As I write this, the dark act is up for a vote in the House of Representatives;…

Posted by Neil Young on Thursday, July 23, 2015

Monsanto slaat terug

Monsanto, dat al jaren onder vuur ligt van milieuactivisten (Monsanto zou een gevaar zijn voor de biodiversiteit, daar het gewassen genetisch manipuleert en patenteert) en antiglobalisten (de grootste zaadveredelaar ter wereld is op sommige markten monopolist), slaat nu terug. White geeft de feiten niet volledig weer, zegt een woordvoerder tegen Rolling Stone. Want anders dan Michael White in het filmpje zegt, zou de boer hebben toegegeven dat hij de gepatenteerde ‘Roundup Ready’ sojabonen had geplant, geproduceerd, bewaard en verkocht. Het bedrijf en de familie White troffen uiteindelijk een schikking.

De woordvoerder lijkt ook uit te halen naar Young zelf: “het beschermen van patenten en copyright kan in elke bedrijfstak moeilijk zijn, ook de muziekindustrie”. De acties van White zijn volgens de zegsman vergelijkbaar met het illegaal verspreiden en verkopen van een muziekalbum. Topman Robb Fraley van Monsanto nodigde de activistische rocker vorige maand al uit voor een gesprek over “wat wij doen”.