Kijken: dit zijn de Barack Obama’s uit Kenia

Vanavond arriveert de Amerikaanse president Barack Obama in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Veel Kenianen van de Luo-stam beschouwen Obama als een van hen, en vernoemen hun gebouwen, straten en kinderen naar de president.

Foto: screenshot The Guardian

Vanavond komt de Amerikaanse president Barack Obama aan in de Keniaanse hoofdstad Nairobi voor een staatsbezoek aan het land waar zijn vader opgroeide. In Kenia is men al dagen bezig met de komst van ‘s werelds machtigste man, die veel Kenianen van de Luo-stam toch beschouwen als een van hen.

Sinds Obama president is, werden er straten en gebouwen naar hem vernoemd in Kenia. Ook veel jongetjes kregen de naam Barack Obama. Volgens het Keniaanse bijgeloof krijgt het jongetje de eigenschappen van zijn beroemde naamgenoot mee.

De Britse krant The Guardian reisde af naar Kogelo, het geboortedorp van Obama senior. Daar sprak de krant met de jonge Barackjes Obama uit Kenia. Hun hoop: dat ze de Amerikaanse president in hun dorp de hand kunnen schudden.

De kans is trouwens groot dat de Keniaanse Obama’s geen geluk hebben. Hun Amerikaanse naamgenoot brengt volgens de officiële planning van het Witte Huis dit keer geen bezoek aan Kogelo. Dit tot verdriet van zijn oma, de 93-jarige Sarah Obama. Tijdens een ontmoeting in Nairobi hoopt ze haar kleinzoon te overtuigen mee te gaan naar Kogelo om het graf van zijn vader te bezoeken.

In Kogelo zijn meer mensen teleurgesteld in Obama. Onze correspondent Koert Lindijer bezocht het dorp, waar de inwoners hem duidelijk maakten dat ze wel meer hadden verwacht van ‘hun’ president.

Lees zijn verhaal in NRC Handelsblad: Obama moet Kenia wel iets teruggeven