Japanse bedrijven moeten hun ‘spoken’ verdrijven

iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de gangen en liften van Japanse bedrijven spookt het volgens The Wall Street Journal. Zoals Patrick Swayze in Ghost kunnen voormalige CEO’s hun oude leven niet loslaten (al zijn deze zakenlui natuurlijk nog wel springlevend). En dat zorgt er voor dat het Japanse bedrijfsleven niet met de tijd verandert, schrijft de zakenkrant.

Een goed voorbeeld is Toshiba. Ook al werkte de 79-jarige Taizo Nishimuro al tientallen jaren niet meer voor het bedrijf, hij speelde een belangrijke rol in de nasleep van het recente boekhoudingsschandaal. Nishimuro gebruikte zijn invloed om bestuursvoorzitter Masashi Muromachi te laten blijven, ook al had die aangegeven te willen opstappen.

Volgens The Wall Street Journal zijn deze ‘spoken in de bestuurskamer’ van Toshiba, die vaak nog een betaalde adviserende rol vervullen, kenmerkend voor de stugge bedrijfscultuur en verantwoordelijk voor een economische rem. Dat moet veranderen, zeggen analisten tegenover de krant.

Toezichthouder onder de loep

Voor het eerst in zeventien jaar wordt de Australische financiële autoriteit (Australian Securities and Investments Commission ofwel ASIC) aan een grondige controle onderworpen, meldt The Sydney Morning Herald. De resultaten zullen de fundamenten vormen van een grondige hervorming van het orgaan door het kabinet-Abbott.

De Australische regering start het onderzoek aan het einde van dit jaar. ASIC was recentelijk het doelwit van verschillende parlementaire enquêtes. De toezichthouder faalde meerdere malen om wangedrag in de financiële sector te voorkomen.

Jaarlijks ontvangt ASIC 300 miljoen Australische dollar uit de begroting. De organisatie telt zo’n vijftienhonderd werknemers. De controle van de toezichthouder moet risico’s signaleren en in kaart brengen hoe het middelen inzet voor toezicht, educatie, beleid en handhaving. Uiteraard met het doel ASIC efficiënter en effectiever te laten functioneren, het liefst met een kleiner budget. Want de regering Abbott wil bezuinigingen.

Zeldzame grensoverschrijdende zet van Chinese prijsvechter

De grootste budgetluchtvaartmaatschappij van China, Spring Airlines, breidt uit in vastgoed. Volgens Asia Nikkei Review bouwt het een hotel naast het Chubu vliegveld net buiten het Japanse Nagoya.

Spring Airlines wil met deze zeldzame zet profiteren van de hoge bezettingsgraad van hotels aldaar: tussen de 80 en 90 procent. De beslissing een eigen hotel op te zetten, is ongewoon voor prijsvechters. De budgetvlieger wil met een eigen faciliteit de Chinese reizigers tegemoetkomen, maar hoopt ook andere toeristen binnen te krijgen. Dat zou volgens Asia Nikkei Review moeten lukken door de grote vraag naar kamers in het gebied.

    • Hans Klis