Japans Nikkei wint strijd om FT van Duits Springer

Mediabedrijf koopt Britse zakenkrant voor 1,2 miljard euro.

Financial Times, de zachtroze zakenkrant die bericht vanuit de Britse City, komt in Japanse handen. Mediabedrijf Nikkei in Tokio koopt FT Group voor 844 miljoen pond (1,19 miljard euro) in contanten. De deal werd gistermiddag bekendgemaakt, nadat er de hele dag was gespeculeerd – ook door FT zelf – dat de krant uit Londen zou worden verkocht aan het Duitse mediaconcern Axel Springer, bekend van boulevardblad Bild.

Eigenaar Pearson doet FT na 58 jaar van de hand omdat de Britse uitgever zich wil richten op zijn kerntaak: publicatie van educatief materiaal, vooral in de Verenigde Staten. Eerder verkocht Pearson andere mediabedrijven, zoals de Franse krant Les Échos. Axel Springer was bijna een jaar met Pearson in gesprek, toen enkele weken geleden Nikkei opdook. Dat zou gisteren, tien minuten voor een deal met Axel Springer beklonken zou zijn, een beter bod hebben neergelegd.

De mediamarkt is in beweging. Oplages van papieren kranten dalen en mediabedrijven doen verwoede pogingen om te digitaliseren en de trend te keren. Toch zijn kranten geliefde investeringen, vooral Engelstalige kranten. In 2013 kocht Amazon-topman Jeff Bezos The Washington Post en in 2010 kocht de Russische miljardair Alexander Lebedev de verlieslijdende Britse krant The Independent.

FT doet het relatief goed. De oplage steeg de afgelopen vijf jaar met 30 procent naar 737.000. Zeventig procent daarvan is inmiddels digitaal. De papieren krant, die in 1888 voor het eerst verscheen, steekt in de Londense City uit menig tas. FT is in de financiële wereld een autoriteit, en statussymbool.

Nikkei is vrij onbekend in Groot-Brittannië, maar in Japan een van de grootste mediabedrijven, met kranten, tijdschriften, televisie en digitale media. Zijn paradepaardjes zijn de gelijknamige krant, met 3 miljoen abonnees, TV Tokyo en de zakelijke tv-zender Nikkei CNBC.

Pearsons aandeel van 50 procent in het gezaghebbende tijdschrift The Economist is niet in de deal opgenomen. Daarover wordt nog onderhandeld. Ook het hoofdkantoor van FT, aan de Theems, valt buiten de overeenkomst.

Naar verluidt heeft Nikkei de onafhankelijkheid van de redactie niet op schrift gegarandeerd. Maar volgens John Fallon, topman bij Pearson, heeft Nikkei „een stevige reputatie wat betreft integriteit en onafhankelijkheid van zijn journalistiek”. En: „Wat je doet is belangrijker dan wat je zegt dat je gaat doen.”