‘Geheime informatie in vier mails van Clinton’

Bij het Amerikaanse ministerie van Justitie is een verzoek ingediend Hillary Clintons mailverkeer toen zij minister was.
Bij het Amerikaanse ministerie van Justitie is een verzoek ingediend Hillary Clintons mailverkeer toen zij minister was. Foto: ANP/EPA/JUSTIN LANE

Vier e-mails die vanaf Clintons persoonlijke account verzonden zijn tijdens haar termijn als minister bevatten geheime informatie. De presidentskandidaat gaf eerder juist nog aan dat de mails geen vertrouwelijke informatie bevatten.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van een intern onderzoeksrapport.

De Democratische presidentskandidate ligt al een tijdje onder vuur wegens werkmails die vanaf haar privé-account verstuurd werden toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Dit staat haaks op de regelgeving voor verplichte archivering die tien maanden na haar aantreden van kracht werd. Clinton was van 2009 tot 2013 minister.

De New York Times meldde eerder nog dat er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld zou worden naar Clinton wegens de affaire. Zij zou verkeerd zijn omgegaan met honderden ‘classified’ e-mails waardoor wat een dergelijk onderzoek zou rechtvaardigen.

Het verhaal van de NYT blijkt niet te kloppen: twee inspecteurs-generaal die belast zijn met het onderzoek hebben alleen het Amerikaanse ministerie van Justitie geïnformeerd over de vondst. Mogelijk komt er een onderzoek, maar dat zal niet strafrechtelijk zijn, zoals de NYT dat eerder wel meldde.

Benghazi

Omdat de mails vanaf een persoonlijk account werden verstuurd, konden die niet worden opgeslagen. Op die manier is alle werkmail van Clinton niet gearchiveerd. Toen dit in maart dit jaar buiten kwam, kreeg de presidentskandidaat veel kritiek. Vooral de mails over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi kunnen rekenen op veel interesse. Bij die aanval in 2012 kwam onder anderen de ambassadeur om het leven. Clinton wordt verweten de veiligheidsrisico’s niet goed ingeschat te hebben.

Om critici tegemoet te komen heeft de presidentskandidate eerder dit jaar aangegeven alle werkgerelateerde mails te openbaren. Dat is ongeveer de helft van alle 60.000 berichten die Clinton tijdens haar termijn als minister heeft verzonden. De andere helft is volgens Clinton privé en reeds verwijderd. Op die stap is veel kritiek gekomen, omdat zij zelf bepaalde welke berichten voor werk waren en welke privé.