In Iran zijn drie ophangingen per dag, vooral drugscriminelen

Voltrekking doodstraf in Iran.
Voltrekking doodstraf in Iran. Foto EPA

Iran, deze maand uit zijn internationale isolement gehaald door een nucleaire deal, is hard op weg een record te breken. Dit jaar werden al 694 gevangenen opgehangen. Dat is al meer dan heel vorig jaar, heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitgezocht. Als het huidige tempo van drie ophangingen per dag wordt volgehouden, komt het totaal aantal executies in Iran dit jaar uit boven de duizend.

De meeste geëxecuteerden kregen de doodstaf wegens drugsbezit of de handel in drugs. Iran gebruikt de doodstraf ter afschrikking van drugscriminaliteit, maar die aanpak faalt, stelt Amnesty. Zelfs Iraanse onderzoekers erkennen dat toepassing van de doodstraf niet heeft geleid tot vermindering van de drugshandel.

De „onthutsende” cijfers over de executies „schetsen een schrikwekkend beeld van een staatsmachinerie die op grote schaal door de rechtspraak gesanctioneerde moorden uitvoert”, zegt Amnesty. Zelfs tijdens de ramadan werden onlangs nog vier gevangenen opgehangen. In voorgaande jaren werden tijdens de vastenmaand geen doodsvonnissen voltrokken.

Wereldwijd gezien brengt alleen China nog meer doodstraffen ten uitvoer dan Iran, door het toedienen van een dodelijke injectie of door een vuurpeloton. Het aantal geëxecuteerde gedetineerden in China daalde van naar schatting 12.000 in 2002 tot 2.400 vorig jaar. Dat komt doordat het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat, is verminderd. Maar nog steeds worden er meer mensen geëxecuteerd dan in de rest van de wereld.

Amnesty is principieel tegen de doodstraf. Extra zorgelijk is dat de straffen in Iran worden opgelegd door rechtbanken die onafhankelijk noch onpartijdig zijn, zegt ze.