Het is zover: Griekenland vraagt officieel nieuwe lening aan bij IMF

Griekenland heeft officieel om nieuwe steun van het Internationaal Monetair Fonds gevraagd. Met de brief komt de Griekse regering zoals verwacht tegemoet aan de eisen die zijn gesteld in het akkoord van 13 juli.

Foto EPA / Orestis Panagiotou

Griekenland heeft officieel gevraagd om nieuwe steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos heeft een brief gestuurd met het verzoek om een nieuwe lening.

Met de brief komt de Griekse regering zoals verwacht tegemoet aan de eisen die zijn gesteld in het akkoord over een nieuw steunpakket van het Europese noodfonds ESM. De regering van premier Tsipras wilde aanvankelijk juist dat een nieuw akkoord met internationale schuldeisers niet gestoeld zou zijn op steun van het IMF.

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Greek Finance Ministry releases @tsakalotos letter to IMF, seeking ‘new loan facility’ (with proper pic this time). http://t.co/yfAkfNj7aE

Het IMF was volgens Tsipras te gericht op bezuinigingen en hervormingen. Maar de onderhandelingen met de schuldeisers onder leiding van toenmalig minister van Financiën Varoufakis liepen spaak. Een doorbraak werd pas geforceerd na een referendum waarin de Grieken stemden tegen eisen van de de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF) en de daaropvolgende vrees voor een gedwongen Grexit uit de eurozone.

IMF als Mary Poppins

Het steunpakket dat in 2010 met de landen van de eurozone, de Europese Centrale Bank en het IMF overeen werd gekomen, en een herziening plus schuldsanering van 2012, kwamen vergezeld van eisen voor harde bezuinigingen en hervormingen. Nadat er op 13 juli toch een deal was gesloten, stelde het IMF in een memo dat de Griekse schuld “hoogst onhoudbaar’ is als er geen schuldverlichting komt.

Omdat Griekenland tot eind 2018 zo’n 85 miljard euro nodig heeft om overeind te blijven – het bedrag dat in de deal overeen werd gekomen – stijgt de schuld naar 200 procent van het bruto binnenlands product. Schuldverlichting voor de Grieken ligt politiek uiterst gevoelig, schreef economieredacteur Maarten Schinkel op 15 juli. En van een directe afschrijving kan, met name voor Duitsland maar ook voor Nederland, geen sprake zijn.

Betrokkenheid van het IMF is een cruciaal onderdeel in de Griekse redding. Niet alleen vanwege de miljarden die het fourneert. De noordelijke eurolanden vertrouwden de supervisie op Griekenland van begin af aan liever niet alleen aan de Europese Commissie toe. Zij eisen, ook nu, dat het IMF als objectieve factor betrokken blijft…

[...]Het IMF is dus de strenge kinderjuf à la Mary Poppins van de eurocrisis. Maar het is juist die rol die nu schuurt. Strengheid ligt in de taakstelling van het Fonds besloten. Maar toegeeflijkheid niet. En toch boog het IMF in de kwestie-Griekenland al talloze malen.