Heel Holland kleurt

Foto flickr.com, Lea Latumahina

Gestresst? Vergeet die fijngeknepen stressballetjes. Kleurplaten, díe zijn pas goed voor je. De rest van de wereld was al verkocht, maar het afgelopen jaar is de kleurhype ook tot Nederland doorgedrongen. Vooral vrouwen zijn verknocht aan de kleurplaten voor volwassenen. Die zielenrust is voor bedrijven weer heel lucratief.

Wie worden er rijk van?

1. Boekverkopers en uitgevers

Vijf van de twintig boeken op de Amazon bestsellerlijst zijn kleurboeken. Met als absolute koploper Secret Garden uit 2013 van Johanna Besford, die een indrukwekkende derde plek inneemt - nog boven Harper Lee’s klassieker To Kill a Mockingbird. Er zijn meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht, het is uitgebracht in 22 landen.

Ook bij bol.com zien ze de stijgende populariteit van kleurboeken voor volwassenen. Het aantal verkopen lag in het eerste halfjaar van 2015 75 procent hoger dan het eerste halfjaar van 2014, zegt een woordvoerder. Absolute aantallen wil ze niet prijsgeven. Wel dat het om “honderden kleurboeken per maand” gaat.

Voor Nederlandse uitgevers van kleurpotlodenboeken zijn het gouden tijden. De vertaling van Secret Garden, die verscheen bij uitgeverij THOTH, is meer dan 100 duizend keer verkocht.

Dat is nog niks bij de cijfers van uitgeverij BBNC: sinds september 2013 hebben zij 700 duizend kleurboeken aan volwassenen gesleten. Grote trots daarbij is Het enige echte kleurboek voor volwassenen, waarvan volgens een woordvoerder van de uitgeverij meer dan 200 duizend exemplaren verkocht zijn. Om aan te geven hoe veel dat is:

2. Kleurpotlodenfabrikanten

Ook de potloden en krijtjes waar de boeken mee ingekleurd worden, verkopen goed. Op Amazon staan kleurkrijtjes op nummer drie bij meestverkochte items in de categorie Toys & Games.

De Franse schoolartikelenfabrikant Maped zegt dat sinds september het aantal verkochte kleurpotloden in Nederland een “enorme curve naar boven” heeft gemaakt, vooral die voor volwassenen. Potlodenproducent Bruynzeel merkt dat sinds de herfst de verkoop is toegenomen: de verkoop van de Expression-lijn, speciaal voor volwassenen, is volgens een woordvoerder “meer dan verdubbeld”. Beide bedrijven willen echter geen harde cijfers noemen.

3. Cursussen

Kleuren, dat leerde je toch al op de basisschool? Ja, maar kleuren voor volwassenen is van een ander niveau. Althans, dat blijkt uit de talrijke verzorgers van kleurcursussen die in het afgelopen jaar opgekomen zijn. Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar cursisten voor 100 euro in vier avonden tijd konden leren hoe ze ‘streeploos’ hun tekeningen inkleuren.

Annefie van Iterzon werkte al jaren in de kunsteducatie, totdat ze vorig jaar door een aantal boekwinkels benaderd werd om tekencursussen voor volwassenen op te zetten. Inmiddels geeft ze aan 120 voornamelijk volwassen vrouwen inkleurles. In september start bij Boekhuis Aalsmeer een nieuwe reeks workshops, die door haar verzorgd worden (60 euro voor vier lessen). Die cursussen zijn al volledig volgeboekt en er is een wachtlijst.

Wat ze daar leren? Iterzon:

“Veel mensen kopen zo’n boek, maar maken de kleurplaten niet af. Inkleuren valt dan toch tegen. Met kleurenleer helpt ik ze hun kleurplaat naar een hoger niveau te tillen.”

    • Guus Ritzen