Eerste vaccin tegen malaria kan in Afrika worden gebruikt

Een middel tegen malaria heeft van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA groen licht gekregen om te worden gebruikt in Afrika. Aan het eerste vaccin tegen de ziekte in de wereld is bijna dertig jaar gewerkt. Het middel, RTS,S, of Mosquirix genaamd, is ontwikkeld door het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK). Het hoofd onderzoek bij GSK zei tegen persbureau Reuters dat de goedkeuring van EMA „een droom” is die werkelijkheid wordt. Het farmaceutische bedrijf heeft niet bekendgemaakt hoe duur het vaccin wordt, maar belooft er geen winst op te willen maken. EMA adviseert een vergunning voor het middel te verstrekken om het aan baby’s in Afrika te kunnen geven in landen waar het risico op malaria het grootst is. Het is niet bedoeld voor reizigers. (NRC)