Franse boeren krijgen meer voor melk - acties bij tussenpersonen

Boeren op de A6 in Limonest, nabij Lyon
Boeren op de A6 in Limonest, nabij Lyon Foto Reuters / Robert Pratta

Franse melkveehouders krijgen voortaan 4 cent per liter meer voor hun melk. Dat is de uitkomst van een door landbouwminister Stéphane Le Foll georganiseerd overleg tussen boeren, de zuivelindustrie en de distributieketens. Voor 1000 liter melk zullen boeren minstens 340 euro krijgen, meldt persbureau AFP.

De consument zal de prijsstijging voelen; die betaalt een paar cent meer per liter melk, zei Le Foll. De maatregel was volgens vakbond FDSEA nodig na de deflatie van voedselprijzen van de afgelopen tijd. Deze week blokkeerden Franse veehouders uit protest met tractors en vrachtwagens belangrijke snelwegen. Ze waren boos over de volgens hen te lage prijzen die zij voor hun vee en hun melk krijgen.

Geld verdwijnt in keten

De betogers deelden deze week stenciltjes uit met informatie over het verschil tussen de prijs die consumenten in winkels betalen en de prijs die boeren krijgen voor hun producten, schreef correspondent Peter Vermaas. Zo zouden melkveehouders nog maar 30 eurocent voor een liter melk krijgen, terwijl de consument in de winkel minstens een euro betaalt.

Rundvlees? 3,60 per kilo en 13,22 in de winkel. Bij varkensvlees is het nog extremer: de boer krijgt 1,40 als hij zijn beesten naar het abattoir brengt, de consument betaalt 7,30. ‘Wie is het minst duur? Zoek de fout’, staat er boven de prijslijst.

Vooral de tussenpersonen - slachthuizen, commerciële melkcentrales en supermarktketens - zouden een onevenredig deel inpikken. De acties van de boeren richten zich nu op deze schakels van de keten. Boeren blokkeerden vanochtend een aantal melkcentrales in het westen van Frankrijk.

De boeren kwamen onder meer in de problemen door de afschaffing van het Europese melkquotum en de Russische boycot van Europese landbouwproducten. Door de Franse regelgeving zouden boeren bovendien een slechtere concurrentiepositie hebben vergeleken met collega’s in Nederland of Duitsland, schreef Vermaas. De prijsstijging van vandaag betekent dat producten nu uit de kosten komen, stelt de voorzitter van de federatie van producenten Thierry Roquefeuil.

Le Foll kwam meerdere keren tevergeefs met een reddingsplan voor de sector. Afgelopen woensdag kondigde de Franse regering een steunpakket van 600 miljoen euro aan.