Frankrijk maakt uitstoot CO2 bijna vier keer zo duur

Het Franse parlement heeft vlak voor het zomerreces nog een nieuwe wet aangenomen die diep in de energiebeleid ingrijpt. De uitstoot van het broeikasgas CO2 wordt flink duurder en de afhankelijkheid van kernenergie wordt verminderd, zo meldt persbureau Bloomberg.

In Frankrijk moet de industrie nu 14,50 euro betalen voor de uitstoot van een ton CO2, in 2020 wordt dat bijna vier kier zoveel: 56 euro. In 2030 zal dat 100 euro zijn.

Energieminister Ségolène Royal verwacht dat de wet de energie-intensieve bedrijven een helder signaal zal geven waar zij rekening mee moeten houden. De hogere CO2-prijs zal worden gecompenseerd door andere heffingen te verlagen, zo beloofde zij.

Verschillende Europese energieproducenten hebben gepleit voor hogere CO2-prijzen. Die zouden het gebruik van schonere energie moeten stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen beperken.

Opmerkelijk is ook het onderdeel van de nieuwe energiewet die het gebruik van kernenergie aan banden wil leggen. Op dit moment komt heeft Frankrijk 58 kernreactoren in bedrijf die met elkaar driekwart van de elektriciteitsproductie verzorgen. Dat moet „ongeveer in 2025” nog maar de helft zijn van de totale productie.

De nieuwe energiewetgeving, die al drie jaar geleden was toegezegd door president François Hollande, heeft veel vertraging opgelopen door weerstand van de Franse industrie.