5 miljard

Financier 3i boekt recordwinst met winkels Action

Foto ANP

De overname van winkelketen Action door de Britse private-equityfinancier 3i in najaar 2011 wordt in de veel geplaagde private-equitysector een van de meest profijtelijke transacties van de laatste jaren.

Private-equityfinanciers mikken op rendementen voor hun eigenaren van 20 á 25 procent, maar 3i becijfert het interne rendement op Action in zijn meest recente jaarverslag inmiddels op 80 procent.

In minder dan vier jaar heeft Action de verdubbeling van zijn inkomsten (1,5 miljard euro) en van het aantal winkels (514) omgezet in een geldstroom van 454 miljoen euro richting zijn aandeelhouders. Die betalingen waren aflossingen van leningen en uitkeringen van dividenden. Zij hebben ertoe geleid dat 3i zijn complete investering al heeft terugverdiend zonder een aandeel te verkopen.

De waarde van zijn belang in Action becijfert 3i op 825 miljoen euro. Dat is zeven maal het bedrag dat de 3i in 2011 in het bedrijf stak. Het succes van Action staat in schril contrast met de worsteling van andere grote concerns in de detailhandel, zoals V&D, Hema en Blokker.