Europa tegen Hollywood, Part I

iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als entertainmentmarkt is Europa belangrijk voor Hollywood. Een beetje voorzichtig zijn de studio’s dan ook wel. Maar vanuit LA is de reactie toch verontwaardiging en onbegrip, nu de Europese Unie de grote filmstudio’s in het vizier heeft genomen.

Hollywood wordt ervan beschuldigd content op een oneigenlijke manier af te schermen, zodat veel kijkers in Europa niet bij films en tv-programma’s kunnen.

Volgens Disney is het nonsens dat de entertainmentbedrijven de Europese kijker zouden buitensluiten. Disney noemt het ‘schadelijk voor consumenten’.

“We zullen de voorgestelde actie met kracht bestrijden.”

De LA Times legt uit dat het Brussel ernst is. Naast het Britse Sky TV kunnen NBC Universal, Paramount Pictures, Sony Pictures, 20th Century Fox en Warner Bros fikse boetes krijgen als Brussel dat wil na de reactie die nu moet komen van de beschuldigde partijen.

Jouw impulsaankoop = Amazons megawinst

Walmart is groot. Heel groot. Amazon is groter. Of althans, meer waard, sinds gisteren.

Donderdag was een fijne dag voor Jezz Bezos, oprichter en CEO van de online-gigant. Re/code vertelt dat de nieuwe kwartaalresultaten de verwachtingen overstegen, met als gevolg een sprong van 17 procent in de beurskoers. De martkwaarde is nu groter dan die van Walmart.

Financiële topman Brian Olsavsky vermoedt dat de versnelde bezorging van producten een rol speelt in de opmerkelijke cijfers van het tweede kwartaal. Het aantal impulsaankopen stijgt, en zo ook het volume van verkochte goederen.

De FIFA en de banken

Het klinkt onschuldig: “contact opnemen”. Maar dat er volgens Reuters contact is opgenomen met zes Amerikaanse banken in verband met het FIFA-schandaal kan weinig goeds betekenen voor die banken.

Onder anderen Deutsche Bank, Credit Suisse, Standard Chartered en Barclays is gevraagd of zij de regels tegen witwassen wel goed hebben gevolgd. FIFA zou Amerikaanse banken hebben gebruikt om ‘vuil’ geld schoon te krijgen.

In mei werden negen huidige en voormalige FIFA-officials in Brooklyn aangeklaagd vanwege fraude, omkoping en witwassen. De rol van de banken wordt nu apart onderzocht door het ‘ministerie van Financiën’ van de staat New York.

Ergens onderin heeft Reuters nog wel een belangrijk zinnetje staan:

“De betrokken banken zijn niet beschuldigd van illegale praktijken.”

    • Diederik van Hoogstraten