Financier 3i boekt recordwinst met winkels Action

De overname van winkelketen Action door de Britse private-equityfinancier 3i wordt in de veel geplaagde private-equitysector een van de meest profijtelijke transacties van de laatste jaren.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Action onlangs stilletjes heeft gedeponeerd bij het Handelsregister en uit het jaarverslag van 3i. Private-equityfinanciers mikken op rendementen voor hun eigenaren van 20 á 25 procent, maar 3i becijfert het interne rendement op Action op 80 procent.

In minder dan vier jaar na de overname heeft Action de verdubbeling van zijn inkomsten (1,5 miljard euro) en van het aantal winkels (514) omgezet in een geldstroom van 454 miljoen euro naar zijn aandeelhouders, onder meer het dividend. Dat heeft ertoe geleid dat 3i zijn complete investering al heeft terugverdiend zonder een aandeel te verkopen.

De waarde van zijn belang in Action becijfert 3i op 825 miljoen euro. Dat is zeven maal het bedrag dat 3i in 2011 in het bedrijf stak.

Het succes van Action staat in schril contrast met de verliezen in de detailhandel bij V&D, Hema en Blokker.