Hardhandige amazone overlijdt na trap van hoef

Wraak, een speling van het lot of gewoon pure pech. De ooit voor dierenmishandeling veroordeelde Christine Wels is overleden door een schop van een paard in haar gezicht.

De Duitse Grand Prix-dressuuramazone (67) moest in 2008 voor 21 maanden de gevangenis in, nadat er gruwelijke beelden waren opgedoken van Wels op een training met een paard.

Op de met een verborgen camera gemaakte beelden was te zien dat de amazone het dier in een half uur liefst 450 keer tot bloedens toe sloeg met een zweep. Wels mocht drie jaar lang geen dieren meer houden en niet beroepsmatig met paarden werken.

De Duitse werd in 1992 negende in de wereldbekerfinale in Götenborg en heeft meerdere paarden opgeleid die uiteindelijk op de Olympische Spelen in actie zijn gekomen.

Zelf ontkende ze altijd dat ze haar paarden mishandelde. „Natuurlijk werk ik met de harde hand, maar zulke dieren hebben dat nodig. Dan beseffen ze tenminste wie er de baas is”, zei Wels destijds.

Dierenarts Ole Caspersen merkte bij de paarden bloedende flanken op en littekens van zweepslagen. De arts maakte er foto’s van en klaagde Wels aan. „Dit is het ergste wat ik ooit aan mishandeling heb gezien”, zei Caspersen tegen ruitersportmagazine Cavallo. „Ze slaat zonder aanleiding, zonder woede en ijzig koel.”

Ze kreeg vervolgens bakken met kritiek te verwerken en werd op internet zelfs met de dood bedreigd. Nadat ze haar straf had uitgezeten, viel Wels op vanwege haar werkwijze in Denemarken en in het Rijnland.

Zeven jaar later overleed Wels aan de gevolgen van een trap van de negenjarige ruin Rolando op een manage nabij Bonn.