Schietpartij Amerikaanse bioscoop aangericht door 59-jarige ‘zwerver’

De bioscoop The Grand Theatre in Lafayette waar vannacht de schietpartij plaatsvond.
De bioscoop The Grand Theatre in Lafayette waar vannacht de schietpartij plaatsvond. Foto AP /Paul Kieu/The Daily Advertiser

Zonder enige reden schoot gisteravond een 59-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats om zich heen in een bioscoop in de Amerikaanse stad Lafayette. Daarbij vielen twee doden en negen gewonden. Na zijn daad probeerde hij te vluchten, toen dat niet lukte pleegde hij zelfmoord.

Volgens de locale politiechef Jim Craft verbleef de schutter John Russel Houser sinds begin juli in een hotel in Lafayette, een stad van ruim 120.000 inwoners in het zuiden van de VS in de staat Louisiana. De 59-jarige man uit Alabama schoot 13 kogels af. Tijdens deze schietpartij kwamen een 21-jarige vrouw en een 33-jarige man om het leven. De politie tast in het duister over de motief van deze moord.

De gouverneur van Louisiana, Bobby Jindal reisde na de moord af naar Lafayette. Persbureau Reuters citeert hem:

“Als gouverneur, maar ook als vader en echtgenoot ben ik woedend en verdrietig tegelijk over deze gebeurtenis.”

De schietpartij vond plaats bijna drie jaar na de schietpartij in de bioscoop in Aurora, Colorado waar twaalf mensen bij omkwamen. Afgelopen week werd de schutter, James Holmes, veroordeeld voor moord en poging tot moord. De politie gaf vannacht een briefing voor de pers:

https://www.youtube.com/watch?v=QiY736-9ohE

Door de twee recente schietpartijen in de VS de afgelopen maand, vorige week in Tennessee en afgelopen juni in een kerk in South Carolina, is de discussie over wapenbezit weer in volle hevigheid aan de gang. In een interview met de BBC zei president Obama, die momenteel voor een bezoek in Kenia is, een paar uur voor de schietpartij dat zijn niet gelukte pogingen om strengere wapenwetten in te voeren, de grootste mislukking is van zijn presidentschap.

“Het feit dat de VS als een van de meest ontwikkelde landen in de wereld we geen verstandige en goede wapenwetten hebben, is een van de dingen waar ik het meest gefrustreerd over ben. Vooral met het oog op de herhaaldelijke schietpartijen die plaatsvinden. Sinds de aanslagen van 9/11, zijn er minder dan honderd Amerikanen omgekomen door terrorisme, er zijn tienduizenden mensen omgekomen door vuurwapengeweld. Maar ik blijf er aan werken gedurende de achttien maanden die ik hier nog zit.”