Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Derde termijn voor president Burundi na omstreden verkiezingen

Stemgerechtigden wachten bij een stemlokaal in Bujumbura.
Stemgerechtigden wachten bij een stemlokaal in Bujumbura. Foto ANP/EPA/WILL SWANSON

Pierre Nkurunziza is herkozen als president van Burundi. Diens herverkiezing komt niet als een verrassing, aangezien de oppositie de verkiezingen heeft geboycot. Nkurunziza stelde zich kandidaat voor een derde termijn en dat is in strijd met de grondwet.

De huidig president zal daardoor vijf jaar langer aan de macht blijven. Volgens het hoofd van de electorale commissie heeft Nkurunziza met 69,4 procent van alle stemmen gewonnen. Ondanks de boycot stonden de namen van de oppositieleiders wel op het stembiljet.

Spanningen Hutu’s en Tutsi’s

Het voornemen van Nkurunziza om zich ondanks de constitutionele bezwaren toch verkiesbaar te stellen leidde tot veel onrust in het land. De vrees bestaat dat oude spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s weer oplaaien. In mei vielen volgens de VN bij rellen tientallen doden en honderden gewonden. Daarnaast zijn 127.000 mensen Burundi ontvlucht.

De verkiezingen vonden afgelopen dinsdag plaats. In de nacht voorafgaand aan de stembusgang was het wederom onrustig. In de hoofdatd Bujumbura kwam bij rellen een politieagent om het leven. Ook zou een burger zijn doodgeschoten.

Door de oplopende spanningen in het land riepen Afrikaanse leiders en het Westen op tot uitstel van de presidentsverkiezingen. De Afrikaanse Unie trok in de aanloop naar de stembusgang haar waarnemers terug. De verkiezingscommissie van de AU geloofde er niet in dat de verkiezingen nog transparant en geloofwaardig konden verlopen.

Eerder won de partij van Nkurunziza tijdens verkiezingen 77 van de honderd zetels in het parlement. Ook die verkiezingen zijn door de oppositie geboycot, maar kandidaten bleven wel op het stembiljet staan.